Knoflook heeft een positieve werking voor de gezondheid. Daarnaast is het kruid geschikt voor vele (mediterrane) gerechten. Hier vind je meer informatie over de bijzondere eigenschappen en het gebruik van knoflook in de keuken.
Eigenschappen knoflook
Kenmerken
- Familie: Liliaceae
- Soort: Allium sativum
- Biotoop: doorlatende grond, gematigde gebieden; Centraal-Azië
- Hoogte: tot 1 m
- Afkomstig uit: midden Azië
Diverse teentjes (5-20) vormen samen een bol in een papierachtig vlies. De bol heeft een stengel met lange, dunne bladeren en een scherm van rozegetinte witte bloemen.
Er bestaan diverse soorten Allium. Een ander bekende soort is bijvoorbeeld bieslook, Allium schoenoprasum en daslook (Allium ursinum).
Naam in verschillende talen
- Engels: garlic
- Duits: Knoblauch
- Frans: ails
- Italiaans: aglio
- Spaans: ajo
Gebruik en toepassing
De knoflookteentjes worden in vele gerechten gebruikt. Het is met name populair in de warmere landen, mede doordat de planten daar de beste smaak ontwikkelen.
De smaak van knoflookteentjes
Knoflook heeft een sterke smaak, is zeer overheersend en kruidig. Verse knoflook is sterker van smaak dan gedroogde. Het wordt in allerlei gerechten gebruikt, zowel vlees- als visgerechten, sauzen, salades en marinades. In veel recepten fruit je de fijngehakte knoflookteentjes eerst even een paar minuten. Dat is wat minder scherp dan rauwe knoflook.
In welke vormen verkrijgbaar
Knoflook is op verschillende manieren te koop. Zo kun je zowel verse als gedroogde koflookbollen kopen, in de vorm van knoflookpoeder en pasta
1) Verse of gedroogde knoflookteentjes
In de meeste recepten van Overkruiden gebruik ik gedroogde teentjes knoflook. Verse teentjes smaken scherper, maar haal ik ook weleens op de markt of bij de groenteboer.
2) Knoflookpoeder
Knoflookpoeder is gemalen gedroogde knoflook. Je voegt een of meerdere theelepels toe aan je gerecht als vervanging voor knoflookteentjes. De smaak is net wat muffer van smaak dan verse knoflook.
3) Knoflookpasta
Knoflookpasta is uitgeperste knoflook in olie. Ook hier voeg je theelepel(s) van toe aan je gerecht. Het heeft een overheersende smaak, net als gewone knoflookteentjes, maar is wat bitterder van smaak.
Werking van knoflook
Je bent knoflook vast al wel eens tegengekomen in verband met de cholesterolverlagende eigenschappen ervan. Daarnaast heeft het de volgende positieve eigenschappen:
- Knoflook reinigt het het bloed
- Het kruid helpt tegen acne
- Het vermindert de bloeddruk
- Het verhindert bloedklontering
Alle Allium soorten bevatten vitamines en ijzer en zijn zwak antibiotisch. Testen bevestigen een antibiotische werking van knoflook tegen bijvoorbeeld cholera, salmonella, dysenterie en tyfus. Knoflook werkt slijmoplossend.
Recepten met knoflook
- Kippenbout met sperziebonen uit de oven met een pesto-yoghurtsausje
- Broccoli met kaas en rijst uit de oven
- Pompoensoep zonder room (met aardappel), lekker pittig en kruidig
- Broccoli met lenteui
- Tagliatelle met spruiten uit de oven (balsamicoazijn, olie, geitenkaas) en walnoot – vegetarisch en niet-vegetarisch te maken
- Penne met kip in een crème fraîche-sausje en geroosterde groentes
- Curry met zalm, zoete aardappel, wortel en doperwtjes (op kokos-bouillon-basis)
- Wortels uit de oven (bijgerecht)
- Gezonde ovenschotel met pompoen, palmkool, aardappels en crème fraîche
- Zalmsoep uit Finland
Bekijk alle recepten met knoflook.