De schaal van scoville: de scherpte van kruiden

Hoe meet je de scherpte van kruiden?

Pepers en paprika’s zijn dezelfde familie, maar hebben verschillende scherptes. Hoe kun je de scherpte van kruiden onderverdelen? Is het meetbaar en zo ja, hoe?

Scoville: scherpte in eenheden

Er bestaat een bepaalde schaal, die scherpte uitdrukt in bepaalde eenheden, de zogeheten Scovilleschaal. De eenheden van die schaal heten Scoville heat units. De naam komt van de ontwikkelaar van de schaal, de heer Wilbur Scoville.

Herleiding getal scoville heat units

Hete rode en groene pepersHet getal dat wordt weergegeven op de schaal wordt op een bepaalde manier herleid. Men gebruikt hiervoor de hoeveelheid druppels suikeroplossing om het capsicum zo ver te verdunnen dat het niet meer scherp in de mond aanvoelt. Capsicum is overigens een stof die door disillatie uit peper verkregen wordt. Tegenwoordig meet men de concentratie van capsaïcine voor het bepalen van de Scoville rating.

Overzicht pepers en de Scovilleschaal

In dit overzicht vind je links de pepernamen en in de rechterkolommen de minimale gemeten waarde en de maximale waargenomen waarde Scoville eenheden tot nu toe.

Peper SE min SE max
Anaheim (Spaanse peper) 1.000 10.000
Carolina Reaper 1.400.000 2.200.000
Cayennepeper 30.000 125.000
Chilipeper 50.000 125.000
Groene peper 5.000 15.000
Habanero 100.000 350.000
Madame-jeanette 125.000 325.000
Naga Joloki 800.000 1.000.000
Paprika 10 100
Piri piri ? 50.000
Rawit 82.500 480.000
Rode peper 5.000 15.000
Tabasco 30.000 50.000
Deel deze pagina: