Een gezond recept met veel kruiden en specerijen: rijst gekookt in kokoswater met gember, geserveerd met spruitjes uit de oven, avocado, lenteui en garnalen. Ik had zin om de spruitjes anders dan ‘normaal’ te eten, en dit was erg geslaagd!
Kokosrijst met spruitjes uit de oven, garnalen en avocado
Voor 2 personen
Voor de rijst:
- 150 g ongekookte pandanrijst
- 200 ml kokosmelk
- 150 ml water
- 2 lenteuien
- plakje verse gember
Voor de spruitjes:
- 200 g spruitjes
- 1-2 el limoensap (kwart limoen)
- 1 el kokosolie
- Zout
- Peper
Voor het sausje:
- 1-2 el limoensap (kwart limoen)
- 1 el rijstazijn
- 2-3 el sojasaus
- 1 tl basterdsuiker
- 1 teentje knoflook
- 1/2 tl cayennepeper
De rest van de ingrediënten:
- 1 avocado
- 200 g jumbogarnalen
- 1/2 limoen
- paar blaadjes verse munt
- stuk of 8 blaadjes basilicum
- sesamzaad naar wens
Bereidingswijze
Spruitjes bereiden
Verwarm de oven voor op 180°C. Halveer en was de spruitjes. Vet een ovenschaal in met kokosolie en smeer met de platte kant elk spruitje over de ingevette schaal en draai ze om met de bolle kant naar beneden. Besprenkel met limoensap, bestrooi met zout en peper en zet gedurende 30 minuten in de oven.Rijst bereiden
Haal het uiteinde af van de lenteui, verwijder vieze blaadjes, was en snijd vervolgens in ringetjes. Doe de rijst samen de schijf gember, het water en kokosmelk in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en kook in zo’n 15 minuten zachtjes droog met deksel op de pan. Roer af en toe om met een houten spatel en check regelmatig of je rijst gaar is (of nog wat langer moet). Giet er indien nodig wat water bij als het te snel droogkookt. Verwijder de gember, meng de lenteui erdoor en laat een paar minuten staan met deksel op de pan.Intussen sausje maken en garnalen bakken
Maak intussen het sausje door eerst de knoflook te pellen en persen of fijn te hakken. Meng vervolgens de knoflook, limoensap, sojasaus, rijstazijn, basterdsuiker en cayennepeper door elkaar in een kommetje. Verhit wat olijfolie in een koekenpan of wok en bak de garnalen tot ze roze zijn. Voorgekookte garnalen warm je in een minuut of 1-2 op en verse garnalen bak je in een minuut of 3-4 gaar. Haal ze uit de pan.Vlak voor het opdienen; en eet smakelijk!
Snijd vlak voor het opdienen de avocado in plakjes en snijd de blaadjes basilicum en munt eventueel wat kleiner of laat ze heel. Dien op door eerst de rijst op te scheppen, vervolgens de spruitjes en dan de garnalen, gevolgd door de basilicum en munt. Verdeel de avocado en het sausje over de borden en bestrooi met wat sesamzaad. Serveer elk bord met een kwart limoen. Eet smakelijk!Opmerkingen recept
Omschrijving en details
Dit gezonde recept voor rijst drooggekookt in kokoswater, met lenteui en geserveerd met spruitjes uit de oven, garnalen en avocado zit boordevol kruiden en specerijen.
Als de kokosolie nog wat hard is, smeer je het vrij makkelijk uit over de ovenschaal met bijvoorbeeld een lepel. Heb je geen kokosolie in huis? Dan kan het natuurlijk ook met andere olie, bijvoorbeeld met olijfolie
- Soort recept: hoofdgerecht met vis
- Keuken: Aziatisch
Bereidingstijd en voedingswaarde
- Voorbereidingstijd: 10 min
- Kooktijd: 30 min
- Totaal benodigde tijd: 45 min
- Voedingswaarde: ca. 560 kcal per persoon
Deel deze pagina: