Basilicum in pot na de regen

Het kruid basilicum

Basilicum is een bekende smaakmaker in de Mediterrane keuken. Bij welke gerechten past het en welke eigenschappen heeft het? Hieronder vind je meer informatie over dit populaire kruid.

Eigenschappen basilicum

Kenmerken

Blaadjes basilicum

  • Familie: Labiatae
  • Soort: Ocimum basilicum
  • Biotoop: goed doorlatende grond, zon; tropisch Azië.
  • Hoogte: tot 60 cm

Basilicum heeft rimpelig blad, langstelig, eivormig en naar een spitse punt toelopend. De getande bladeren ruiken pittig (naar kruidnagel). De plant is eenjarig (ook wel kortlevend vaste plant) en heeft vierkante stengels. Het bloeit in de nazomer met kleine witte bloempjes.

Er bestaan vele variëteiten van dit kruid, zoals: citroenbasilicum (Ociumum basilicum var. citrodorium), rode basilicum (Ociumum basilicum ‘purpereum’) en Ocimim basilicum var. minimum, met hele kleine blaadjes.

Naam in verschillende talen

  • Engels: basil
  • Duits: Basilienkraut
  • Frans: basilic
  • Italiaans: basilico
  • Spaans: albahaca
Gebruik en toepassing van basilicum

De smaak van basilicum lijkt enigszins op peper, is sterk en overheersend. Het past goed bij knoflook, tomaten- en groentegerechten (zoals aubergines) en Italiaanse gerechten. Het kruid geeft smaak aan pesto, olie en azijn. Verder is het onderdeel van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden.

De bladeren van citroenbasilicum passen goed in sauzen en bij kip. De variëteit Ocimim basilicum var. Crispum heeft erg grote bladeren, die een zeer sterke geur hebben en daarbij goed passen bij knoflook, tomaten, pepers, vis, eieren en kip.

De etherische olie en andere toepassingen

De etherische olie van basilicum wordt op vele manieren gebruikt. Basilicumolie geeft smaak aan likeuren. Het schijnt de geest te verfrissen wanneer men de olie inhaleert. De olie wordt ook gebruikt in zeep en parfums. Van de bladeren maakt men wijn, die als een tonicum en afrodisiacum gezien wordt, aangezien het de bijnierschors stimuleert. De bladeren verdrijven muggen en vliegen. Bovendien is een aftreksel bacteriedodend en bevordert het de spijsvertering.

Stoffen in basilicum

De werkzame stoffen in de etherische olie van basilicum is methylchavicol, cineol en linalol, loofstoffen en flavonoïden. Het is zweetafdrijvend en helpt ook tegen winderigheid. Neem daarvoor een kuur van basilicumthee en drink 1 week lang elke dag 2 kopjes. Stop 2 weken en houd het vervolgens nog 1 week vol.

Het schijnt verder zo te zijn dat basilicum bij vrouwen die borstvoeding geven de moedermelkproductie kan verhogen. Lekker pesto met basilicum eten dus!

Basilicum bij hotel Riu Tikida Palmeraie
Basilicum bij hotel Riu Tikida Palmeraie in Marrakesh, Marokko.

Recepten met basilicum

Enkele recepten met dit kruid zijn:

Bekijk alle recepten met basilicum.
Deel deze pagina:

1 reactie op “Het kruid basilicum

Reacties zijn gesloten.