Pesto con aglio orsino

Pesto, rode en groene pesto

Als je gek bent op pesto hoef ik je niet te vertellen wat een lekkere smaakmaker het is. Het kenmerkt enigszins de bekende smaken uit de Mediterrane keuken. Er bestaan verschillende soorten groene en rode pesto’s die elk een eigen smaak hebben. Lees verder over deze kruidensaus (of pasta), wat het is en hoe je het kunt gebruiken.

Wat is pesto

Pesto is een Italiaanse kruidensaus of -pasta bestaande uit verschillende fijngemalen ingrediënten. De oorspronkelijke pesto alla Genovese (uit Genua) bestaat uit olijfolie, basilicumblaadjes, knoflook, zeezout, pecorino en/of Parmezaanse kaas en pijnboompitten. Er bestaan talloze varianten op en je kunt er natuurlijk je eigen draai aan geven.

Kruidensaus of kruidenpasta?

Ik vind het zelf eerder een pasta dan een saus gelet op de textuur, maar de meeste bronnen noemen het een sausje. Het is echter goed smeerbaar, niet heel erg vloeibaar en goed te mengen door room, ricotta en andere sausjes. Vandaar dat ik het onder de categorie kruidenpasta schaar!

Zelflgemaakte pesto
Zelf pesto maken is niet zo moeilijk.

De naam pesto

Wist je dat de naam pesto afkomstig is van de bereidingswijze? De kruiden en andere ingrediënten werden oorspronkelijk namelijk met een houten pestellu in een vijzel fijngemalen. Het Italiaanse werkwoord voor fijnmalen of stampen is pestare.Enkele soorten pesto

Je ziet in de supermarkt vaak verschillende soorten groene en rode pesto’s (pesto rosso). Daarnaast koop je hele lekkere in de speciaalzaken, maar zelf maken kan natuurlijk ook en is niet moeilijk. Een recept hiervoor volgt nog!

Enkele soorten pesto zijn:

  • Pesto alla Genovese: de traditionele pesto met basilicum;
  • Pesto alla Siciliana, rode pesto: gemaakt met tomaat en minder basilicum, officieel met amandelen i.p.v. pijnboompitjes;
  • Pesto alla Calabrese, rode pesto: gemaakt met rode paprika en zwarte peper;
  • Pesto alle rucola: de naam zegt het al, met rucola bereid;
  • Pesto tartufo: truffelpesto.

De pesto op de foto bovenaan deze pagina is een pesto con aglio orsino, oftewel met wilde knoflook (daslook).  Naast deze soorten ben ik weleens pittige(re) pestossoorten tegengekomen, met citroen, met ricotta, etc. Elk soort heeft natuurlijk z’n eigen smaak.

Gebruik en toepassing

Pesto is heerlijk op een broodje gezond of sandwich met kipfilet, maar ook in bijvoorbeeld een salade, door een roomsaus voor een lekkere pasta, in eiergerechten en als sausje bij of smaakmaker in kip- en groentegerechten en de pizza.

Zo heb ik het weleens op een (platgeslagen) kipfilet gesmeerd, vermengd met ricotta en de kipfilet opgerold. Naast dat het perfect samengaat met pasta, is het heerlijk met aardappelgerechten. Zo heb ik het laatst door een salade gedaan met aardappel en pittige worst. Een andere tip is om pesto te vermengen met zure room en te serveren bij gepofte aardappel. Verder kun je het heel goed door een omelet doen of gewoon als dipsaus bij groentehapjes op een feestje, zoals wortel en komkommer – al dan niet vermengd met room.

Dit is natuurlijk slechts een greep van de mogelijkheden, want als je gek bent op deze kruidenpasta/saus, dan kun je het op en door nog veel meer gerechten gebruiken! 🙂

Smaak en hoeveelheid

Er is niet één smaak te onderscheiden. Houd er rekening mee dat bijna alle pesto’s sterk kruidig smaken en een eigenzinnige smaak hebben. Probeer het altijd met mate te gebruiken, teveel kan gaan overheersen. Door een salade voor twee personen heb ik laatst 2 (kleine) eetlepels pesto geroerd en dat was ruim voldoende en ook de enige smaakmaker. Je moet zelf experimenteren wat je zelf lekker vindt.

Recepten met pesto

Deel deze pagina: