Tagarchief: Nootmuskaat

Bekijk hieronder alle recepten met nootmuskaat. Ontdek ook de eigenschappen van de specerij nootmuskaat en hoe het vaak binnen en buiten de keuken toegepast wordt.

Stamppot met spruiten, wortel, bosui en geroosterde tomaatjes

Recept: stamppot spruitjes met wortel

Een lekkere nazomer-stamppot met spruitjes, wortel, bosui en geroosterde cherrytomaten (uit eigen tuin).

Stamppot spruiten, wortel, bosui en geroosterde cherrytomaten

Ingrediënten

Voor 3 personen




Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160ºC conventionele oven (hetelucht hoef je niet voor te verwarmen). Snijd de cherrytomaten doormidden en leg ze in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie, bestrooi met zout en peper. Schil de aardappelen als je dat nog niet gedaan hebt, was en snijd in blokjes. Snijd de kontjes van de spruiten, snijd ze in grof in kwarten en spoel goed af. Was de wortel (schil eventueel als ze er slechter uit zien) en snijd in plakjes. Pel en snipper de knoflook. Verwijder de zaadlijst van de chilipeper en hak fijn. Snijd de bosui in ringetjes (ook het groene deel).

Doe de cherrytomaten 45 tot 55 minuten in de oven. Doe de aardappelen in een pan met ruim water en breng aan de kook. Kook 15-20 minuten door tot ze gaar zijn.

Bak de spekjes in een koekenpan zonder vet gaar. Verhit intussen wat olijfolie in een wok en fruit daarin de knoflook en chilipeper. Voeg de spruitjes en wortel toe en roerbak op hoog vuur 5-6 minuten. Doe het witte deel van de bosui erbij en bak 2 minuten al roerend door. Voeg de hamblokjes en het groene deel toe en roerbak nog zo’n 2 minuten, in elk geval tot de spruiten gaar zijn.

Giet de aardappelen af en bewaar wat kookvocht. Stamp de aardappelen (voeg eventueel wat kookvocht toe indien nodig), bestrooi met nootmuskaat en voeg vervolgens de helft van de spekjes toe en de geraspte kaas. Stamp en/of roer door elkaar en meng dit vervolgens met de groentes en de hamblokjes.

Dien op en verdeel de geroosterde tomaatjes en de rest van de spekjes over de borden.

Opmerkingen recept

Omschrijving en details

Een heerlijke stamppot zo na de zomer, met spruiten, bosui en wortel. Lekker met geroosterde cherrytomaten, gebakken spekjes en hamblokjes.
Stamppot met spruiten, wortel, bosui en geroosterde tomaatjes

Je kunt natuurlijk ook andere groentes toevoegen die jij lekker vindt. Mix er gerust op los!

Bereidingstijd en voedingswaarde

  • Voorbereidingstijd: 15 min
  • Kooktijd: 55 min
  • Totaal benodigde tijd: 60 min
  • Voedingswaarde: ca. 720 kcal per persoon




Hartige taart met andijvie, champignons, spekjes, tomaatjes

Recept: hartige taart zonder bodem met andijvie

Eigenlijk wordt deze hartige taart zonder bodem vaak in het buitenland als ontbijt of brunch gegeten. Wij hebben ‘m lekker ‘s avonds gegeten! Dit keer een recept voor een bodemloze quiche met andijvie, een paddenstoelen-mix en gebakken spekjes. Lees verder Recept: hartige taart zonder bodem met andijvie

Zoete aardappel uit de oven in ovenschaal

Recept: zoete aardappel uit de oven

Een recept voor zoete aardappel als bijgerecht uit de oven met nootmuskaat, kaneel en geraspte gember. Een gerecht met warme smaken! Ik combineerde dit bijgerecht met een restje stoofvlees uit de vriezer. Dus ja; dit is inderdaad geen lente-gerecht! Bewaar ‘m mooi voor de komende herfst of voor een koude(re), regenachtige lentedag.
Lees verder Recept: zoete aardappel uit de oven