Pastinaak aan het snijden

5 weetjes over pastinaak

De volgende 5 weetjes over pastinaak geven je nét weer een andere kijk op deze heerlijke wintergroente. Laat je verrassen door deze wetenswaardigheden over een ‘vergeten’ wortel die intussen al weer steeds normaler wordt in onze keuken.

1) Wijn van pastinaak? Ja, echt!

Het klinkt niet heel aantrekkelijk, pastinaakwijn, maar het bestaat al lang! Het schijnt heel lekker te zijn en heeft een zoete, droge smaak. Het is sterker dan de meeste wijnen die van fruit en groente gemaakt worden. Bekijk hier maar eens een recept uit de Guardian (Engelstalig).

2) Pastinaak heeft een bindende werking

Pastinaak heeft dankzij het zetmeelgehalte een bindende werking. Handig dus in stoofschotels en soep om het gerecht wat te helpen indikken. Ze zorgen ook voor een heerlijke rijke smaak aan je gerecht.

3) Behandel het loof voorzichtig

Het loof van pastinaak moet je voorzichtig behandelen. Je kunt er namelijk blaren van krijgen als je in aanraking bent gekomen met het plantensap en je huid vervolgens aan de zon blootstelt. Net als bereklauw bevat het zogeheten furocumarinen. Niet zo gek dus dat je in de winkel en op de markt pastinaak zo goed als altijd zonder loof ziet liggen! Als je dus zelf pastinaak hebt geplant en gaat oogsten, trek dan even handschoenen aan.

4) Pastinaak vroeger ook wel zoetstof

Wist je dat pastinaak vroeger in Europa ook wel als zoetstof werd gebruikt voordat suikerriet werd geïntroduceerd, en als alternatief voor honing als dat schaars was?

5) Smaak is zoeter na vorst

Deze winterwortel smaakt zoeter als het in aanraking is gekomen met vorst. Ze kunnen dan ook flink wat vorst hebben. Laat ze dus rustig in de grond zitten als het vriest en oogst ze vanaf november als het je uitkomt, dat komt de smaak ten goede!




Meer informatie

De populariteit van deze groente neemt toe. Het had op de één of andere manier een wat negatief imago gekregen, terwijl het bijvoorbeeld onder de elite in de 18e eeuw heel populair was (bron: Oneindig Noord-Holland). Lees ook meer over pastinaak, zoals de voedingswaarde en enkele recepten met deze witte winterwortel.

Deel deze pagina:

1 reactie op “5 weetjes over pastinaak

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.