Vlag Baskenland

Eten en drinken in Bilbao

Ontdek in dit blogartikel meer over eten en drinken in Bilbao in het Baskenland in Spanje. Wat eens een stinkende industriestad aan de Nervión-rivier was, is nu vooral dankzij het Guggenheim-museum uitgegroeid tot een culinaire en architectonisch moderne stad. Van 21 april t/m 25 april 2019 hebben we er rondgelopen en veel pintxos gegeten!

Bilbao: culinaire stad in Spanje

Bilbao noemt zichzelf onder andere een culinaire stad en kent een groot aantal haute cuisine restaurants. De Michelingids telt 22 restaurants in Bilbao, waarvan er 9 restaurants 1 ster hebben en eentje 3 sterren. Amsterdam heeft er momenteel 107 in de gids, waarvan 23 met 1 ster en 4 met 2 sterren, wat overeenkomt met 25% ten opzichte van 45% in Bilbao. In aantallen weliswaar dus niet zoveel als Amsterdam, maar in verhouding dus wel wat meer! Wij hebben zelf niet in een sterrenrestaurant gegeten, omdat het niet nodig was dankzij de vele Spaanse barretjes in de buurt. Hier op de kaart zijn alle straten geel gemarkeerd op de plekken waar je veel restaurants en bars vindt.

Bilbao plattegrond
Klik om te vergroten (een nieuwe tab opent zich).
Waar kun je terecht?

Je hoeft niet te verhongeren in Bilbao. De wijk waarin wij verbleven heet Indautxu en daar vind je echt van alles: van een Burger King tot haute cuisine. In de oude stad “Casco Vieje” hebben we daarnaast in de smalle steegjes talloze kleine barretjes gezien, waar we ook in de middag een keer een aantal pintxos hebben gegeten en een biertje gedronken. Zitplek of niet, dat maakt de lokale bevolking meestal niets uit. De straten stonden er gezellig vol met Spanjaarden en een drankje in de hand. De sfeer was echt super in de oude stad! Verder kun je van alles eten in de Mercado de la Ribera. Wist je trouwens dat oorspronkelijk de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag is in Bilbao? ’s Avonds nemen ze dan pintxos of een andere lichtere maaltijd. Het is niet zo dat er tegenwoordig helemaal niet ’s avonds gedineerd wordt, maar van oudsher is de lunch in principe dé maaltijd van de dag.

Pintxos (pinchos) in Bilbao

Het Baskenland staat traditioneel bekend om de pintxos. Van oorsprong worden de hapjes op stokbrood geserveerd met een prikkertje. Tegenwoordig zitten er ook wel hapjes tussen zonder prikkertje, zoals Spaanse tortilla en broodjes. De pintxos worden uitgestald op de bar en je kiest ze uit of pakt ze zelf. De hapjes die ze warm horen te serveren, warmen ze nog even op. In de meeste bars waar wij ze gegeten hebben kies je ze uit, pakt de barman of -vrouw ze met een tang en betaal je of direct of later. De Spanjaarden deden beide.

Wat zijn pintxos eigenlijk?

Pintxos is de baskische naam en pinchos de Spaanse. Het is overigens niet hetzelfde als tapas! Je eet ze vanaf een uur of twee als hapje bij een drankje of in de ochtend bij een kop koffie. Wij hebben ze ook bijna elke dag als avondmaaltijd gegeten, je bestelt gewoon telkens een aantal tot je genoeg hebt. Voor 1,50 Euro per pintxo krijg je bij een van onze favoriete restaurants Bilau hele kunstwerkjes. En er zit echt niet een klein beetje op! Bekijk maar eens de foto’s.

Boordevol smaak

Een stukje stokbrood met wat lekkers erop is één ding, maar bijna elk hapje dat we hebben gehad, was echt perfect op smaak gebracht. Viskuit, sausjes met balsamico-azijn, met soja, pittige kruiden, saffraan, gefrituurde uitjes, zeewier en ga zo maar door. Pintxos komen echt in alle soorten en maten voor. Een greep uit wat wij gehad hebben: stokbroodjes met champignons en serranoham, brie en ham, gehakt, vis (ook in Japanse stijl), gamba’s, kroketten, chorizo en/of aardappel. In de meeste gevallen dus niet met één soort beleg, maar meerdere combinaties. We hebben ook tortilla gehad en stokbroodjes met een complete wrap erbovenop. Die “grote hapjes” eten af en toe wel wat lastig 🙂 , dus zorg dat je servetjes bij de hand hebt! Bij sommige pintxos kregen we ook bestek.

Drinken in Bilbao

Bilbao is oorspronkelijk een echte wijnstad waar je een Rioja-wijntje drinkt. Rioja is een wijnstreek in het Noordoosten van Spanje. Met name de rode wijnen uit deze streek staan hoog aangeschreven. Toch hoef je je als bierliefhebber ook niet te vervelen. In de hippe stad worden ook heel wat (speciaal)biertjes gedronken, naast de ciderachtige drankjes die daar ook populair zijn.

Als je van koffie, thee en zoetigheid houdt kun je in dit deel van Spanje ook heel goed terecht. We hebben heel wat bakkerijen en cafés gezien. De gewone café américano smaakte overal prima, net als de espresso.

Kruiden en meer

In de Mercado de la Ribera vind je allerlei vaste winkeltjes met vis en vlees, kruiden, groentes en fruit. De knoflook en pepers heb ik weer uitgebreid mogen bewonderen.

Al met al is Bilbao een stad waar je je hart op kunt halen als je van lekker eten en drinken houdt zoals wij! Heb je plannen om erheen te gaan, vergeet dan niet te genieten van de pintxos.

Deel deze pagina: