Pastinaak

Pastinaak

Pastinaak is inmiddels niet meer zo’n vergeten groente als dat het in het begin van de 21e eeuw was. Ik gebruik het zelf best vaak, maar toch is het niet bij iedereen een hele goede bekende in de keuken. Vandaar dit keer aandacht voor deze lekkere veelzijdige groente. Waar smaakt het naar en wat kun je ermee?

Wat is pastinaak?

Pastinaak is een wortelgroente dat anijsachtig en zoetig smaakt, oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Je kunt de groente het hele jaar door kopen. Het is een wintergroente dat vroeger alleen van november tot en met januari verkrijgbaar was. Tegenwoordig loopt het Nederlandse pastinaak-seizoen van oktober tot en met maart. Over het algemeen is deze wortel in de winter het lekkerst! Het wordt ook wel pinksternakel of witte wortel genoemd.

Pastinaak aan het snijden
Pastinaak aan het snijden

Kenmerken pastinaak

Enkele eigenschappen op de rij

  • Naam in latijn: Pastinaca sativa subsp. sativa
  • Uit de schermbloemenfamilie, Apiaceae
  • Tweejarige plant
  • Voedingswaarde: 75 kcal

Pastinaak is rijk aan vitamines en mineralen, waarbij kalium voorop staat met zo’n 375mg per 100 gram. Het bevat 15 gram koolhydraten per 100 gram. Vroeger verving het nog weleens de aardappel die zo’n 18 gram koolhydraten per 100 gram bevat.

Naam in andere talen

  • Engels: parsnip
  • Duits: Pastinak
  • Frans: panais cultivé
  • Spaans: pastinaca sativa, chirivía

Waar past pastinaak bij?

Pastinaak heeft een eigenzinnige smaak. De zoete anijssmaak moet je misschien eerst een beetje aan wennen. Pastinaakpuree met of zonder aardappel is een heerlijk bijgerecht bij stoofvlees. Verder kun je het bijvoorbeeld in de oven roosteren, samen met wortel, aardappel en/of andere wintergroenten. Ik heb het zelf nog nooit gemaakt, maar je zou er ook pastinaakchips van kunnen maken. Snijd de wortelgroente bijvoorbeeld ook eens in dunne plakjes en doe het door de pasta. Gewoon koken of stoven kan natuurlijk ook! De groente combineert goed met bijvoorbeeld pompoen. Het past verder goed in stoofgerechten en soepen en geeft een rijke, volle smaak aan het gerecht.

Recepten met pastinaak
Deel deze pagina: