Boerenkoolstamppot met zoete aardappel, pastinaak, chorizo en spekjes

Recept: pastinaak, zoete aardappel en boerenkoolstamppot

Het smaakte bijzonder, deze stamppot van boerenkool met zoete aardappel en pastinaak. We moesten er behoorlijk aan wennen! Het is wat aan de zoete kant, hetgeen je iets afzwakt met de crème fraîche.

Boerenkoolstamppot met zoete aardappel en pastinaak

Voor 2 personen

Ingrediënten

Ingrediënten voor boerenkoolstamppot met zoete aardappel en pastinaak

  • 300 gram pastinaak
  • 300 gram boerenkool
  • 400 gram zoete aardappel
  • 100 gram chorizo
  • 125 gram spekreepjes
  • 30 gram crème fraîche
  • 1/2 eetlepel verse fijngehakte tijm
  • Snufje piri piri peper
  • Eventueel wat melk

Bereidingswijze van deze stamppot

Breng een pan met voldoende water en zout aan de kook voor de pastinaak, zoete aardappel en boerenkool. Was en snijd de boerenkool indien nodig. Schil en was de pastinaak en zoete aardappel. Snijd in blokjes van gelijke grootte. Ris de tijmblaadjes van de stengels en hak eventueel wat fijner, als je dat nog niet gedaan hebt.

Zodra het water kookt doe je de pastinaak, zoete aardappel en boerenkool in de pan en kook je het geheel zo’n 20 minuten. Snijd de chorizo in plakjes. Verhit na 15 minuten koken een koekenpan (zonder olie of vet) en bak daarin de spekblokjes in zo’n 10 minuten gaar.

Giet het geheel af en voeg de crème fraîche, tijm en een de piri piri toe en stamp tot je een smeuïge stamppot hebt. Voeg eventueel wat melk toe als de stamppot te droog is. Warm de boerenkoolstamppot met zoete aardappel goed door.

Zet intussen een andere koekenpan zonder olie of vet op het vuur. Bak daarin de chorizo een paar minuten aan beide kanten aan.

Schep de stamppot op de borden en verdeel de chorizo en spekjes.



Opmerkingen recept

Ja, wij moesten echt behoorlijk wennen aan dit recept. Ik vond het persoonlijk wat aan de te zoete kant. Je zou het ook met mosterd in plaats van crème fraîche kunnen proberen, mogelijk dat dat de zoetheid van het gerecht wat meer compenseert. Ook kun je een bepaalde hoeveelheid zoete aardappel vervangen door gewone aardappel.

Het is in elk geval weer eens een keer wat anders, deze boerenkoolstamppot met de vergeten groente pastinaak!

Boerenkoolstamppot met zoete aardappel, pastinaak, chorizo en spekjes

Deel deze pagina:

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Stamppot boerenkool met zoete aardappel en pastinaak
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd

2 reacties op “Recept: pastinaak, zoete aardappel en boerenkoolstamppot

  1. Ik heb het recept nog niet geprobeerd. Ik wil het maken met pastinaak 1/2 en gewone aardappel 1/2. Ik denk dat het ook lekker is. Ik hou niet van zoete aardappel. Ik laat weten hoe het was.

    1. Dat klinkt goed! Ik ben benieuwd inderdaad, hoe het heeft gesmaakt zodra je het hebt gemaakt. Ik maak het ook weleens zo, met pastinaak en gewone in plaats van zoete aardappel. Ik doe dan meestal zo’n 250 gram pastinaak en 750 gram aardappel voor 3-4 personen (en boerenkool erbij).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.