Peper, tabasco, piri piri

De plant Capsicum frutescens (peper, tabasco, piri piri, etc) heeft net als Capsicum annuum (paprika, peper, etc) en Capsicum chinense (o.a. habanero) verschillende vruchten in verschillende smaken en kleuren. Op deze pagina behandelen we tabasco, rawit en piri piri.

Eigenschappen tabasco, rawit en piri piri

Kenmerken

Piri piri

  • Familie: Solanaceae
  • Soort: Capsicum frutescens
  • Hoogte: tot 1 m

Op deze site beschrijven we twee soorten:

  • Capsicum frustescens: vaste plant met maximaal drie bloemen per bladknoop. Heeft kleinere scherpere pepers.
  • Capsicum annuum: eenjarig of kortlevende vaste plant.

De meningen verschillen over de soortafbakening bij deze plant. Zo vinden sommigen dat Capsicum frutescens niet als een aparte soort beschouwd moet worden. Op deze site maken we voor het gemak wel een onderscheid en beschouwen we Capsicum frutescens wel als aparte soort. Ga naar Capsicum annuum voor meer informatie over die specifieke soort.

Beide soorten: vertakte stengels, eivormige, toegespitste bladeren. Ze hebben vruchten in vele vormen, smaken en kleuren.

Gebruik en toepassing van tabasco e.d.

Soort Capsicum frutescens

Onder de soort Capsicum frustescens vallen in elk geval de volgende pepers: piri piri, rawit en tabasco.

De peper piri piri

Piri piri zijn kleine pepers met een lengte tussen de 2 en 4 cm. De pepers zijn zeer heet en worden meestal gedroogd gebruikt om gerechten scherper te maken. Je kunt piri piri ook in gemalen vorm kopen, waarbij het vaak uit een mengsel bestaat van gedroogde piri piri vruchten met zout en knoflookpoeder. De dosering dient zeer spaarzaam te zijn. In de Portugese keuken wordt het in schelp- en schaaldieren of tomatensaus.

Rawit pepers

Rawit pepertjes zijn dun en klein. De groene lijkt erg op een sperzieboon. De pepers zijn tienmaal zo scherp als spaanse pepers. Er zijn verschillende varianten te koop in de Indische toko: Rawit hijau (groen), Rawit kalimantan (rood), Rawit lampung (groen) en Rawit putin (groen/wit). Het zijn allemaal zeer hete pepers, afkomstig uit Indonesië.

Tabasco pepers

Tabasco is vers zeer moeilijk in Nederland te verkrijgen. De gedroogde vorm kun je (soms) in een speciale kruidenwinkel kopen. In de Mexicaanse keuken gebruikt men tabascopoeder (gedroogde gemaken vruchten) in stoofpotten met vlees en groenten. Tobasco kennen we ook als saus. Tabascosaus is gebaseerd op olie met gedroogde vermalen vruchten. In de Amerikaanse keuken diet men deze saus in soepen, vlees-, vis- en eiergerechten.

Recepten met tabasco

Recepten met piri piri

Bekijk alle recepten met piri piri.

Deel deze pagina: