Bereiding van kruiden: infusie

Theezeefje met kop om kruidenthee te bereidenWat is een infusie? Een kruiden infusie is een aftreksel van kruiden, dat als kruidenthee bereid wordt. Deze kruidenremedie moet je binnen redelijk korte tijd innemen. De werking gaat binnen 24 uur verloren of soms nog eerder. Bovendien schimmelen en vergisten sommige theeaftreksels snel. Bereid ze dus vlak voordat je ze gaat nuttigen. Dek de kop of pot gelijk af, aangezien de oliën in de thee snel kunnen verdampen, waardoor de geneeskrachtige werking minder wordt.

Infusie, theeaftreksel of kruidenthee

In tegenstelling tot de harde delen bij een afkooksel, gebruik je bij een infusie de zachte delen (en soms de zaden) van een plant. Een theeaftreksel of kruidenthee is dus een waterig aftreksel van gedroogde of verse enkelvoudige of gecombineerde kruiden.

Een kruidenthee (infusie) bereiden

Doe de kruiden in een voorwerwarmde thee pot. Breng het water aan de kook en giet het kokende water – dat ongeveer een temperatuur heeft van 90 graden – over de kruiden. Dek de pot snel af en laat de kruidenthee vervolgens ca. 10 minuten trekken. Voor het inschenken giet je de thee door een theezeefje. Bij een enkel kopje kruidenthee gebruik je een theezeefje waar je de kruiden in doet en vervolgens het hete water over schenkt. Ook dit laat je ongeveer 10 minuten trekken.

Benodigdheden kruidenthee

  • Voor een pot thee: 600 ml water en 20 gram gedroogde of 30 gram verse kruiden.
  • Voor een kop thee: 1 tot 2 theelepels gedroogde of 2 tot 3 theelepels verse kruiden en een kop water.