Stoofvlees met aardappeltjes en pastinaakpuree

Recept: runderstoofvlees met pastinaak-wortelpuree en aardappeltjes

Een basisrecept voor runderstoofvlees met pastinaak-wortelpuree en gebakken aardappelen. Weinig calorieën en heel gezond!

Rundersstoofvlees met pastinaak-wortelpuree en gebakken aardappeltjes

Voor 2 personen

Ingrediënten voor het stoofvlees

 • ca. 200-300 gram runderstoofvlees (zoals braad- of riblappen)
 • Bakboter
 • Bloem
 • 1 theelepel sambal (of meer naar smaak)
 • 2 blaadjes laurier
 • 6 kruidnagels
 • 200 ml bouillon
 • Flesje donker bier
 • 2 uien
 • zout

Ingrediënten voor de bijgerechten

 • Olie of bakboter
 • Ca. 400 gram aardappen
 • 1 teentje knoflook
 • Ca. 400 gram pastinaak
 • 1 gewone wortel
 • zout en peper
 • verse bieslook (ca. 2-3 eetlepels)

Bereidingswijze vlees

Let op: laat bij voorkeur het vlees minimaal 3 tot 4 uur stoven, langer mag ook!

Zout het vlees en smeer elk stuk vlees in met wat sambal en bestuif het vervolgens aan alle zijden met bloem. Verhit bakboter in (bij voorkeur) een stoofpan. Bak op middelhoog vuur het vlees aan beide kanten bruin en haal het vlees eruit. Pel en snijd de uien in ringen. Bak vervolgens de uien in dezelfde pan tot ze glazig zijn. Zet het vuur laag en doe het vlees weer terug in de pan. Voeg nu de bouillon toe en blus af met het bier en laat even rustig schuimen. Voeg de laurier en kruidnagel toe en lekker lang laten sudderen! Zorg ervoor dat het tegen de kook aan zit (met deksel op de pan), maar laat het niet doorkoken.

Bereiding van de rest van de maaltijd

Schil en was de aardappelen. Snijd in schijfjes of partjes en leg ze in koud water. Schil de pastinaak en wortel en snijd ze in stukjes van gelijke grootte.

Pel en hak de knoflook fijn. Verhit nu de boter of olie in een wok of koekenpan. Zet het vuur niet te hoog en fruit de knoflook. Doe de aardappelen in de pan (er mag een beetje vocht bij). Bak ze met deksel op de pan gedurende zo’n 15 minuten, schep een keer om. Breng intussen een pan met water en beetje zout aan de kook. Zodra het water kookt doe je de pastinaak en wortel in de pan en breng je het weer aan de kook. Laat de pastinaak en wortel zo’n 10 minuten koken.

Haal na 15 minuten bakken de deksel van de pan met aardappelen, zet het vuur hoger en bak de aardappelen verder gaar. Vaak duurt dat nog zo’n 5-10 minuten. Bestrooi de aardappeltjes met wat peper en zout. Giet de pastinaak af en wortel af en pureer of stamp de pastinaak en wortel met de helft van de bieslook.

Dien nu alles op (het vlees en de bijgerechten bij voorkeur apart) en besprenkel de aardappelen en puree met de rest van de bieslook. Vergeet niet de laurier en kruidnagel eruit te halen voor het opdienen. De laurier is te hard en een hele kruidnagel smaakt niet lekker.

Opmerkingen recept

Een handig basisrecept voor stoofvlees, dat niet te ingewikkeld is en waar je niet al te veel ingrediënten voor nodig hebt. De sambal is een slimme manier om wat meer smaak te creëren. Je kunt trouwens de laurier en kruidnagel ook in een thee-ei mee laten stoven bijvoorbeeld. Zelf lukt het me altijd goed alles eruit te krijgen.
Stoofvlees met aardappeltjes en pastinaakpuree

Deel deze pagina:

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Runderstoofvlees met pastinaak-wortelpuree en aardappeltjes
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Gemiddelde waardering
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.