Oregano (wilde marjolein) is een kruid dat gedroogd goed smaakt. Waar past het goed bij? En welke werking heeft thee van oregano eigenlijk precies? Lees hier meer over dit kruid en het gebruik binnen en buiten de keuken.
Eigenschappen
Kenmerken
- Familie: Labiatae
- Soort: Origanum vulgare
- Biotoop: Europa; open bos, hellingen, ruig grasland.
- Hoogte: tot 90 cm
Oregano origanum vulgare is een houtige vaste plant met donkergroen blad en heeft witte tot paarse bloemen.
Enkele specifieke soorten
Enkele kunstmatig gekweekte soorten zijn de volgende:
- Origanum vulgare ‘aureum crispum’: compacter, rond, goudgeel blad.
- Origano vulgare ‘gold tip’: ovaal, spits goudgevlekte bladeren.
- Origanum vulgare ‘compactum’: compacte, rode stengels, donkerroze bloemhoofden.
Gebruik en toepassing oregano
Het blad van oregano heeft een krachtige, pittige smaak. Je kunt het in veel gerechten gebruiken, zoals op Italiaanse pizza’s en in tomatengerechten. Het is ook onderdeel van Mexicaanse chilipoeder. Een andere benaming voor oregano is wilde marjolein, niet te verwarren met echte marjolein.
Oregano thee, Thé rouge
De thee van wilde marjolein heet Thé Rouge is een tonicum en verlicht spierkrampen, hoest, hoofdpijn en menstruatiepijn. De bladeren van dit kruid brengt men op zwellingen en een stijve nek aan en zijn ontsmettend. Van de bloesemtoppen wordt een roodachtige verf gemaakt.
Etherische olie van wilde marjolein
De etherische olie van dit kruid is zeer krachtig. Deze oregano-olie wordt bijvoorbeeld in luchtverfrissers gebruikt en is een ontsmettend middel. De olie wordt overigens niet bij massages toegepast, aangezien het de huid en slijmvliezen irriteert.
Recepten met oregano
-
- Kippenbout met sperziebonen uit de oven met een pesto-yoghurtsausje
- Geroosterde bloemkool uit de oven
- Geroosterde tomaatjes uit de oven
- Quiche met courgette, paprika, mozzarella, chorizo en ui
- Hartige Amerikaanse galette met kipdijfilet, mozzarella en tomaten
- Pasta met tomaten, garnalen, paprika en spinazie
Bekijk alle recepten met oregano.