Recept: hartige galette met kipdijfilet, mozzarella en tomaten

Voor het eerst een Amerikaanse galette gemaakt in hartige vorm, waar talloze recepten voor bestaan. Trouwens, het woord galette wordt voor veel meer zaken gebruikt, waaronder het deeg voor een pannenkoek, bepaalde cakes en wafels, etc. etc.; echt een term waar ik nog eens wat dieper in ga duiken!

Hartige galette met kipdijfilet, mozzarella en tomaten

Ingrediënten

Voor 2-4 personen:

Voor het deeg:

 • 200 gram bloem (plus wat meer om het aanrecht te bestuiven)
 • 120 gram ijskoude boter in blokjes
 • snufje zout
 • ca. 60 ml of meer ijskoud water
 • geklutst eitje voor het bestrijken van het deef

Voor de vulling:

 • 300-350 gram kipdijfilet
 • 1 eetlepel olijfolie
 • Peper en zout
 • Ca. 2 eetlepels fijngehakte rozemarijn en oregano
 • 125 gram mozzarella (1 bol)
 • 3 tomaten

Bereidingswijze bodem

Zorg dat de boter en het water ijskoud is. Zet het beide bijvoorbeeld eerst een paar minuten in de vriezer om het goed koud te krijgen. Als je de boter nog niet in blokjes hebt gesneden, doe dat dan eerst en laat het goed afkoelen in koelkast en/of de vriezer.

Zeef de bloem. Mix vervolgens de boter door de bloem tot je als het ware grove kruimels krijgt (dit kan in een keukenmachine, maar dat hoeft niet). Doe het bloemmengsel in een ruime kom en voeg beetje bij beetje wat water bij. Kneed het deeg en kijk of er nog wat water bij moet als het te droog lijkt. Probeer het kneden zo kort mogelijk te houden! Vorm een bol en leg het (in plastic) minimaal 1 uur in de koelkast.

Bereidingswijze vulling

Snijd de kipdijfilet in kleine blokjes. Verhit de oijfolie in een wok of koekenpan. Voeg de kipdijfilet toe en bak in een paar minuten bruin. Was en snijd intussen de tomaten in schijfjes en verkruimel de mozzarella.

Als de kipdijfilet bijna gaar is, voeg je wat peper en zout toe en als laatste de kruiden. Hussel even goed door elkaar, zet het vuur uit en laat even afkoelen.

De galette samenstellen

Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Bestrooi een schoon oppervlak met wat bloem. Rol het deeg uit tot een cirkel met een diameter van zo’n 30 centimeter. Leg het deeg op de bakplaat. Schep de kipdijfilet in het midden van het deeg. Houd langs de randen zo’n 6 cm vrij om het om te kunnen vouwen. Leg de mozarella op de kip en sluit af met de schijfjes tomaat. Vouw nu voorzichtig de randjes om en druk dicht waar nodig. Zie ook de foto bovenaan deze pagina wat de bedoeling is.

Bestrijk het deeg met het geklutste ei en zet zo’n 30 tot 35 minuten in de oven tot je deeg begint te kleuren. Serveer bijvoorbeeld met een frisse salade.

Amerikaanse galette op het bord (een kwart)

Opmerkingen recept

De galette hoeft niet perfect rond te zijn, dat is juist de charme van het gerecht. Het is wat lastig inschatten hoeveel je eet. Een kwart van de galette zou theoretisch zo’n 600 calorieen moeten bevatten (met name door de bloem en de boter). Wij vonden een kwart als avondeten toch wat weinig en hebben uiteindelijk 1/4 overgehouden met z’n tweetjes. Het is ook een heerlijk gerecht om als lunch te eten.
Deel deze pagina:

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Amerikaanse hartige galette met kipdijfilet, mozzarella en tomaat
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.