Rozemarijn heeft een sterke geur en is een oude bekende in de keuken. Waar past het kruid goed bij? Doe hier inspiratie op voor de toepassing en lees meer over de eigenschappen van dit kruid.
Eigenschappen rozemarijn
Kenmerken
- Familie: Labiatae
- Soort: Rosmarinus officinales
- Biotoop: goed doorlatende grond, zon; Middellandse Zeegebied
- Hoogte: tot 2 m
- Afkomstig uit: Zuid-Europa
- Rozemarijn heeft harsig, naaldvormig blad. Zachtblauwe, stuifmeelrijke bloemen
Het is een dichte, sterk geurende, groenblijvende heester.
Naam in verschillende talen
- Engels: rosemary leaf
- Duits: Rosemarinblaetter
- Frans: feuille de romarin
- Italiaans: rosamaria
- Spaans: romero
Gebruik en toepassing van rozemarijn
De smaak van van het kruid rozemarijn is mild, maar snel overheersend. Het is een oud keukenkruid, dat vooral in Italiaanse gerechten goed past. Het smaakt lekker in vleesgerechten (zoals varkens- en lamsvlees), groenten, soepen en salades. Het kruid is ook zeer geschikt bij schelp- en schaaldieren. Het kan goed meegebakken of -gebraden worden zonder dat de smaak verloren gaat. Je komt het ook tegen in stoofschotels. Rozemarijn is onderdeel van de traditionele samenstelling van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden. In de Nederlandse keuken strooit men het kruid graag over aardappels.
Werking en eigenschappen
De bladeren helpen bij de vertering van vet en worden in afslankproducten gebruikt. Ze zijn ontsmettend en helpen bij het bewaren van voedsel. Rozemarijn zorgt voor een betere doorbloeding en verzacht daarmee gewrichtspijn. Het stimuleert de doorbloeding. De gedistilleerde olie van de bloeiende toppen stimuleert dan ook het centrale zenuwstelsel en de bloedsomloop. Deze rozemarijnolie verlicht spierpijn, is versterkend en werkzaam tegen bacteriën en schimmels.
Men gebruikt de bloemen van rozemarijn wel als decoratie, zowel vers als gesuikerd. Gedistilleerd bloemenwater vormt een kalmerende ooglotion. Wat andere cosmetische doeleinden betreft, gebruikt men de bladeren in eau de cologne, haarconditioner voor donker haar en antiroosshampoo.

Recepten met rozemarijn
- Spruitjes, zoete aardappel en chorizo uit de oven met kiphaasjes
- Quiche met geitenkaas en pompoen
- Gemakkelijke, snelle pasta met spinazie, spekblokjes en zoete puntpaprika
- Amerikaanse hartige galette met kipdijfilet, mozzarella en tomaten
- Provençaalse runderreepjes met wortels (kruid als onderdeel van Provençaalse mix).