Rozemarijn bij Hotel Riu Tikida Palmeraie

Het kruid rozemarijn

Rozemarijn heeft een sterke geur en is een oude bekende in de keuken. Waar past het kruid goed bij? Doe hier inspiratie op voor de toepassing en lees meer over de eigenschappen van dit kruid.

Eigenschappen rozemarijn

Kenmerken

Het kruid rozemarijn

  • Familie: Labiatae
  • Soort: Rosmarinus officinales
  • Biotoop: goed doorlatende grond, zon; Middellandse Zeegebied
  • Hoogte: tot 2 m
  • Afkomstig uit: Zuid-Europa
  • Rozemarijn heeft harsig, naaldvormig blad. Zachtblauwe, stuifmeelrijke bloemen

Het is een dichte, sterk geurende, groenblijvende heester.

Naam in verschillende talen

  • Engels: rosemary leaf
  • Duits: Rosemarinblaetter
  • Frans: feuille de romarin
  • Italiaans: rosamaria
  • Spaans: romero



Gebruik en toepassing van rozemarijn

De smaak van van het kruid rozemarijn is mild, maar snel overheersend. Het is een oud keukenkruid, dat vooral in Italiaanse gerechten goed past. Het smaakt lekker in vleesgerechten (zoals varkens- en lamsvlees), groenten, soepen en salades. Het kruid is ook zeer geschikt bij schelp- en schaaldieren. Het kan goed meegebakken of -gebraden worden zonder dat de smaak verloren gaat. Je komt het ook tegen in stoofschotels. Rozemarijn is onderdeel van de traditionele samenstelling van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden. In de Nederlandse keuken strooit men het kruid graag over aardappels.

Werking en eigenschappen

De bladeren helpen bij de vertering van vet en worden in afslankproducten gebruikt. Ze zijn ontsmettend en helpen bij het bewaren van voedsel. Rozemarijn zorgt voor een betere doorbloeding en verzacht daarmee gewrichtspijn. Het stimuleert de doorbloeding. De gedistilleerde olie van de bloeiende toppen stimuleert dan ook het centrale zenuwstelsel en de bloedsomloop. Deze rozemarijnolie verlicht spierpijn, is versterkend en werkzaam tegen bacteriën en schimmels.

Men gebruikt de bloemen van rozemarijn wel als decoratie, zowel vers als gesuikerd. Gedistilleerd bloemenwater vormt een kalmerende ooglotion. Wat andere cosmetische doeleinden betreft, gebruikt men de bladeren in eau de cologne, haarconditioner voor donker haar en antiroosshampoo.

Rozemarijn bij Hotel Riu Tikida Palmeraie
Rozemarijn bij hotel Riu Tikida Palmeraie in Marrakesh, Marokko.



Recepten met rozemarijn

Deel deze pagina: