Het kruid echte marjolein, majoraan

Echte marjolein (majoraan) geeft een heerlijke geur aan je gerechten. Dit kruid is niet hetzelfde als wilde marjolein of oregano, waar je meer over vindt op deze pagina.

Eigenschappen marjolein (majoraan)

Kenmerken

Echte marjolein (majoraan)

  • Familie: Labiatae
  • Soort: Origanum majorana
  • Biotoop: Middellandse Zeegebied, Turkije; goed afwaterende grond
  • Hoogte: tot 60 cm

Origanum majorana heeft behaard, grijsgroen blad en wortelende stengels, witte tot mauve bloempjes. De zaden vormen trosjes.

De soort Origanum heracleoticum heeft smalle heldergroene bladeren die dichtopeen groeien en roze bloempjes.

Gebruik en toepassing van marjolein

Echte marjolein smaakt fris, zoetig en tegelijkertijd gekruid. Echte marjolein heeft een zachtere smaak dan oregano (wilde marjolein). Het kruid maakt traditioneel onderdeel uit van de Provençaalse kruidenmix. Een andere benaming voor echte marjolein is majoraan.

Marjolein wordt gebruikt in salades, soepen, sauzen, vlees, aardappelgerechten, kaas en likeur. Wat specifieker kom je het kruid zoal tegen in tomatengerechten, ragouts en gebraden wild. Het blad van marjolein kun je zowel vers als gedroogd gebruiken en geurt heerlijk in gerechten.

Thee van marjolein

Thee van majoraan verlicht hoofdpijn, verkoudheid en kalmeert de zenuwen. Verder bevordert het de spijsvertering, Men doet de aromatische bladeren in geurzakjes en lotions.

Etherische olie

De etherische olie van marjolein vermindert het verouderingsproces van de huid. De olie wordt gedistilleerd uit de bladeren en bloesemtoppen. Men voegt marjolein olie aan parfums en cosmetica toe. Enkele andere eigenschappen van deze etherische olie is dat het virusbestrijdend en krampverlichtend is, en de bloedsomloop stimuleert.

Marjolein bij hotel Riu Tikida Palmeraie
Marjolein bij hotel Riu Tikida Palmeraie in Marrakesh, Marokko.

Recepten met marjolein
Deel deze pagina: