Recept: Hollandse tomatensoep

Tijd voor Hollandse tomatensoep: een puur gerecht met eenvoudige, maar wel sterke smaken.

Zelfgemaakte hollandse tomatensoep met verse bieslook

Ingrediënten

  • zonnebloemolie
  • peper
  • zeezout
  • 2,5 dl slagroom
  • 4 eetlepels verse bieslook
  • 2 kg tomaten
  • 1 ui
  • 200 gram gerookt spek

Bereidingswijze

Pel de tomaten door ze 3 minuten in heet water te dompelen en daarna onder de koude kraan te houden. Kerf een kruisje bovenaan en trek voorzichtig het velletje ervan af. Snijd de tomaten in stukken. Gezien de hoeveelheid benodigde tomaten kun je uiteraard ook gepelde tomaten kopen in de winkel.

Snijd het gerookte spek in blokjes. Bak dit in niet al te veel zonnebloemolie. Snijd de ui fijn en bak deze kort mee. Voeg de tomaten toe en laat ze langzaam inkoken. Pureer de massa met een keukenmachine tot deze glad is.

Wanneer de soep te dik wordt kun je altijd wat water toevoegen. Breng op smaak met peper en zout. Klop de slagroom (niet te stijf). Doe pas bij het opdienen een beetje slagroom in de soep en doe er ca. 1 eetlepel bieslook over heen.

Opmerkingen recept

Doe niet teveel met kruiden, de soep heeft op zichzelf met de spek een heerlijke eigen smaak.

Deel deze pagina: