Verse pasta met courgette, ricotta, basilicum, ui en serranoham

Recept: verse pasta met courgette, ui, ricotta en basilicum

Heerlijk al die courgettes die we dit jaar uit ons eigen tuintje hebben mogen oogsten! Niet zo gek dus dat ik weer een recept post waarin courgette gebruikt wordt. Dit keer een lekkere verse pasta met o.a. ricotta.

Verse pasta met courgette, ricotta, basilicum, ui en serranoham voor de niet-vegetarische variant

Voor 2 personen

Ingrediënten voor de pasta

 • 2 eieren
 • 200 gram bloem (plus meer om je aanrecht te bestuiven)
 • een pastamachine (of deegroller)

Ingrediënten voor de rest

 • 1-2 eetlepels olijfolie
 • 1 ui
 • 1 courgette
 • ca. 100 gram ricotta
 • 50 gram serranoham (meer of minder naar wens)
 • ca. 30 gram geraspte Parmezaanse kaas
 • zout en peper
 • verse basilicum (ong. 1 eetlepel fijngehakt en 2 takjes ter garnering)
 • halve of hele rode peper naar smaak
 • 1 teentje knoflook
 • citroenrasp van een halve citroen

Bereidingswijze

Verse pasta

Maak eerst je aanrecht goed schoon of gebruik een wijde ruime kom. Bestuif het aanrecht of de kom met bloem. Zeef de 200 gram bloem en maak een soort ring met hoge rand. Let op: als je het recept voor 2 personen maakt (en dus maar 200 gram bloem nodig hebt), dan kun je het er beter niet op gokken om op het aanrecht te doen, aangezien het vrij weinig bloem is en je niet zo’n hoge rand kunt maken… Giet de eieren in het midden van de bloem, kluts ze even en verdeel het ei vlug met je vingers (of een vork, wat je prettig vindt) door de bloem; werk van binnen naar buiten. Kneed het deeg tot je een soepel deeg hebt en leg het ongeveer een half uur voor je het gaat bewerken in de koelkast. Pak je deegbol goed in met huishoudfolie of een plastic zak, zodat het niet uitdroogt.

Verdeel de pasta in 4 gelijke delen. Leg de 3 delen die je eerst niet bewerkt onder een vochtige theedoek om uitdrogen te voorkomen. Maak een vierkantje van het deeg en haal het door de pastamachine van wijdste stand tot de gewenste stand, om de gewenste dikte te bereiken. Dat is voor tagliatelle ongeveer tussen een speelkaart en een viltje in. Geen pastamachine? Rol het deeg dan uit met een deegroller, maar trek dan wel wat meer tijd en geduld ervoor uit.

Laat een kwartiertje drogen voor je het snijdt of ga direct aan de slag en bestrooi elke lap met bloem. Haal de pasta door de pastamachine en trek de sliertjes los (als het teveel aan elkaar blijft plakken moet je de volgende keer wat meer bloem gebruiken of wat langer laten drogen).

De rest van het recept bereiden

Verwijder de zaadlijst van de rode peper en hak fijn. Pel en snipper de knoflook. Snijd de courgette in hele of halve plakken. Pel de ui en snijd in ringen. Doe wat olijfolie in een pan en fruit de rode peper en knoflook. Voeg de ui toe en bak tot deze glazig is. Voeg de courgette toe aan de pan en bestrooi met zout en peper. Draai de courgette om en om en bak in zo’n 10 minuten gaar.

Breng intussen een pan met voldoende water en wat zout aan de kook voor de pasta. Kook de pasta in een minuut of 4 en giet af. Zorg dat je bij het afgieten kookwater opvangt.

Doe de pasta bij in de pan met de gebakken ui en courgette, en voeg de ricotta en citroenrasp toe. Roer door en voeg kookwater toe tot je een smeuiige pasta hebt. Roer op het laatst de basilicum erdoor en verwarm goed door. Verdeel over de borden en verdeel de serranoham over de pasta (zoveel of weinig als jij wilt) voor de niet-vegetarische variant. Bestrooi met parmezaanse kaas en leg er een takje basilicum, en dien op!

Verse pasta met courgette, ricotta, basilicum, ui en serranoham

Opmerkingen recept

Gebruik zeker wat kookvocht of water om je pasta goed smeuiig te maken. Door de ricotta heeft het de neiging om wat droog te worden. Geen tijd of zin om verse pasta te maken? Gebruik dan bijvoorbeeld droge penne uit de winkel.
Deel deze pagina:

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Verse pasta met courgette, ricotta, basilicum, ui en serranoham voor de niet-vegetarische variant
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd

2 reacties op “Recept: verse pasta met courgette, ui, ricotta en basilicum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.