Peterselie is een bekende smaakmaker in de Nederlandse keuken. Je kunt het kruid op vele manieren gebruiken. Wist je dat peterselie veel vitamines bevat? Op deze pagina vind je meer informatie over het gebruik en de positieve eigenschappen van dit kruid.
De variëteit Petroselinum crispum var. tuberosum heeft getand blad. De variëteit Petroselinum crispm neapolitanum (gewone snijpeterselie) heeft plat donkergroen blad. Petroselinum crispum is ook in de vorm van krulpeterselie beschikbaar: heeft een penwortel met zijworteltjes, gekruld blad.
Het blad en de stengels van peterselie zijn vitamine- en mineraalrijk. Men doet de blaadjes en stengels (zowel vers als gedroogd) in salades en pikante gerechten. Het blad maakt onderdeel uit van het klassieke bouquet garni. Verder kun je het in allerlei denkbare vlees- en visgerechten, bij groentes, zuivel, eieren en in sauzen gebruiken. Peterselie en dan met name de krulpeterselie wordt vaak als garnering gebruikt. In het Midden-Oosten eet men de bladeren als groente. De wortel wordt in soepen en stoofpotten gebruikt.
Peterseliewortel heeft een pittige peterseliesmaak en kan als groente gekookt worden.
Als je een knoflookrijke maaltijd hebt gegeten, helpt het om na de tijd te kauwen op bladeren van peterselie, dit verfrist de adem.
Peterselie heeft vele positieve eigenschappen. Zo zijn de wortels, zaden en bladereen vochtafdrijvend, ruimen huidverouderende vrije radicalen op en verminderen het vrijkomen van histamine. Peterselie verlicht reumatiek en bevordert de spijsvertering. Kompressen van het blad verzachten snijwonden en verstuikingen.
Bekijk alle recepten met peterselie.