Recept: mosselen in witte wijnsaus

Een klassiek recept voor mosselen à la marinière, in witte wijnsaus bereid.

Mosselen à la marinière, in witte wijnsaus gekookt

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 30 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 30 gram zout per liter water
  • snufje peper
  • 3-4 sjalotjes
  • 1,5 kg mosselen (300 gram netto)
  • 0,5 dl witte wijn
  • ca 3 dl kooknat
  • Verse peterselie
  • Verse selderij

Bereidingswijze

Kook eerst de mosselen. Meestal koop je mosselen die klaar zijn voor gebruik, dat wil zeggen schoongeborsteld, geknipt en gespoeld. Kijk ze goed na, doe gekneusde mosselen weg en was ze na. Breng een bodempje water aan de kook in een wijde pan met zout en peper, wat fijngehakte peterselie en selderij. Doe de mosselen in de pan en breng alles weer aan de kook. Schud de schelpdieren om en laat ze 10 minuten koken tot ze allen open zijn.

Snijd intussen de sjalotten fijn en kook ze gedurende 15 minuten in een pan met de witte wijn. Haal nu de mosselen uit de schelpen. Zeef na de kooktijd de witte wijn en het kooknat van de mosselen.

Maak in een andere pan de saus. Dit doe je door de bloem in de boter te smoren. Voeg beetje bij beetje de wijn toe en 3 dl kooknat. Roer alles goed door op een matig vuur tot een gladde saus ontstaat. Verwarm vervolgens de mosselen in de saus en strooi bij het opdienen wat peterselie eroverheen.

Opmerkingen recept

Dit recept voor mosselen à la marinière is een klassiek gerecht. Er bestaan verschillende varianten op dit recept. Probeer bijvoorbeeld eens wat andere groentes dan alleen ui (zoals wortel) en bak deze aan voeg vervolgens de wijn toe en kook de mosselen in de schelp in de groentes, wijn en kruiden. Maak een bechamelsaus van visbouillon, bloem en boter en voeg dit eraan toe.

Deel deze pagina: