Dille is een heerlijk fris kruid in sauzen. Natuurlijk kun je het in nog meer gerechten gebruiken en heeft het kruid bepaalde eigenschappen. Nieuwsgierig welke? Lees er hier meer over.
Dille is eenjarig, heeft blauwgroen, draadvormig blad. In de zomer vormt de plant (gele) bloemschermen. De bloempjes worden uiteindelijk hoofdjes met ovale zaden.
Anethum sowa heet ook wel Indiase of Japanse dille.
De smaak van dille is fris maar overheersend. Gedroogde dille is vaak minder lekker, daar zit gauw een bijsmaakje aan. Dillezaad is zacht, zoet en kruidig en doseer je met mate. De fijnste smaak zit in de verse, onrijpe, groene zaadhoofden. Deze hoofdjes geven smaak aan dille-inmaak, azijn, Gravad Lax en aardappelsalade.
Onrijpe schermen en bladeren zijn smaakmakers van zure room, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis. De zaden zijn mineraalrijk en geschikt voor een zoutarm dieet. Deze zaden worden vooral in Scandinavië en Oost-Europa (pittige en zoete gerechten) gebruikt. In de Nederlandse keuken worden ze gebruikt in groentes, soepen, salades, sauzen en gestoofde vis.
De zaden bevorderen de spijsvertering. Een aftreksel ervan vermindert de hik, buikpijn, slapeloosheid en winderigheid. De gedistilleerde olie van de bladeren geeft smaak aan dranken en voedsel.
Bekijk alle recepten met dille.