De inspiratie voor deze hartige taart met andijvie en pompoen heb ik uit de klassieke pompoentaart gehaald. Quiche blijft een favoriet, je kunt er zo heerlijk mee variëren!
Voor ca. 3 personen (als volwaardige maaltijd)
Zorg ervoor dat je de boter in kleine blokjes hebt gesneden en dat deze ijskoud is. Zeef de bloem en kluts het ei. Vermeng de bloem met het zout en voeg de boter in blokjes toe aan de bloem. Meng (knijp) de boter met je vingertoppen door de bloem, zodat er als het ware kruimels ontstaan. Meng vervolgens het ei door het bloem-botermengel en voeg het water toe. Kneed je deeg tot een soepel deeg. Voeg indien nodig nog wat extra water toe. Kneed niet te lang, want dan wordt het deeg te warm. Hoe kouder je het kunt houden, hoe beter. Leg minimaal 30 minuten in de koelkast.
Zet een pan met ruim water op het vuur en breng aan de kook. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Als je de pompoen vers hebt, ontdoe hem dan van de schil en snijd in blokjes. Zorg dat je ongeveer 200 gram voor dit recept overhoudt. Na het koken kun je de rest bijvoorbeeld invriezen. Als het water kookt voeg je de pompoenblokjes toe aan het water en kook je ze in ongeveer 10 minuten door en door gaar. Was een flink aantal andijviebladeren en snijd ze fijn (hoeveelheid naar eigen wens in te schatten, teveel andijvie kan overheersend zijn). Snijd de andijvie in reepjes en houd de wat hardere kern apart. Laat de pompoenblokjes even afkoelen.
Doe intussen de spekjes in een droge koekenpan en bak ze op middelhoog vuur in ongeveer 10-15 minuten gaar. Je kunt ze ook helemaal uitbakken op hoog vuur, net waar jij van houdt. Bak de champignons ongeveer 5 minuten in een andere pan. Voeg hier de harde andijviereepjes aan toe en bak nog zo’n 5 minuten mee tot de champignons gaar zijn. Voeg bij de spekjes de laatste 2 minuten van de baktijd de rest van de andijvie toe en laat het wellen. Pureer de pompoenblokjes met bijvoorbeeld een staafmixer of in de keukenmachine.
Klop de eieren los in een grote kom en voeg de melk en gepureerde pompoen toe. Doe er een snufje peper, zout en nootmuskaat bij en klop alles door elkaar. Meng het laatst de kaas erdoorheen.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit. Leg het in een ingevette taartvorm en breng je deeg in de juiste vorm en dikte. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Doe nu de spekjes, andijvie en champignons erop en verspreid het geheel evenredig. Giet het ei-pompoenmengsel erover heen en zet in de voorverwarmde oven. Bak in ca. 45 minuten bruin.
Ik heb het zelf nog niet gevonden in de winkel, maar je kunt vast wel ergens kant-en-klare pompoenpuree krijgen. Als je wat minder tijd hebt, kun je de bodem natuurlijk ook kant-en-klaar kopen. Wij zijn met z’n tweetjes, en ik vries het restant in (vaak 1/3 deel). Dat doe ik ook met een volgende taart, en zo kun je er een volgende keer weer met z’n tweeën van eten.
Een heerlijk hartig recept, deze lasagne met bloemkoolsaus, champignons en raapstelen. Zowel vegetarisch als niet-vegetarisch te bereiden. (meer…)
De volgende 5 weetjes over pastinaak geven je nét weer een andere kijk op deze heerlijke wintergroente. Laat je verrassen…
Pompoen is een gezonde vrucht: niet alleen het vruchtvlees zelf, maar ook de pompoenpitten hebben een heilzame werking. Als je…
Een lekkere nazomer-stamppot met spruitjes, wortel, bosui en geroosterde cherrytomaten (uit eigen tuin). (meer…)
Een gezond recept met veel kruiden en specerijen: rijst gekookt in kokoswater met gember, geserveerd met spruitjes uit de oven,…
Ontdek in dit blogartikel meer over eten en drinken in Bilbao in het Baskenland in Spanje. Wat eens een stinkende…