Knoflook heeft een positieve werking voor de gezondheid. Daarnaast is het kruid geschikt voor vele (mediterrane) gerechten. Hier vind je meer informatie over de bijzondere eigenschappen en het gebruik van knoflook in de keuken.
Diverse teentjes (5-20) vormen samen een bol in een papierachtig vlies. De bol heeft een stengel met lange, dunne bladeren en een scherm van rozegetinte witte bloemen.
Er bestaan diverse soorten Allium. Een ander bekende soort is bijvoorbeeld bieslook, Allium schoenoprasum en daslook (Allium ursinum).
De knoflookteentjes worden in vele gerechten gebruikt. Het is met name populair in de warmere landen, mede doordat de planten daar de beste smaak ontwikkelen.
Knoflook heeft een sterke smaak, is zeer overheersend en kruidig. Verse knoflook is sterker van smaak dan gedroogde. Het wordt in allerlei gerechten gebruikt, zowel vlees- als visgerechten, sauzen, salades en marinades. In veel recepten fruit je de fijngehakte knoflookteentjes eerst even een paar minuten. Dat is wat minder scherp dan rauwe knoflook.
Knoflook is op verschillende manieren te koop. Zo kun je zowel verse als gedroogde koflookbollen kopen, in de vorm van knoflookpoeder en pasta
In de meeste recepten van Overkruiden gebruik ik gedroogde teentjes knoflook. Verse teentjes smaken scherper, maar haal ik ook weleens op de markt of bij de groenteboer.
Knoflookpoeder is gemalen gedroogde knoflook. Je voegt een of meerdere theelepels toe aan je gerecht als vervanging voor knoflookteentjes. De smaak is net wat muffer van smaak dan verse knoflook.
Knoflookpasta is uitgeperste knoflook in olie. Ook hier voeg je theelepel(s) van toe aan je gerecht. Het heeft een overheersende smaak, net als gewone knoflookteentjes, maar is wat bitterder van smaak.
Je bent knoflook vast al wel eens tegengekomen in verband met de cholesterolverlagende eigenschappen ervan. Daarnaast heeft het de volgende positieve eigenschappen:
Alle Allium soorten bevatten vitamines en ijzer en zijn zwak antibiotisch. Testen bevestigen een antibiotische werking van knoflook tegen bijvoorbeeld cholera, salmonella, dysenterie en tyfus. Knoflook werkt slijmoplossend.
Bekijk alle recepten met knoflook.