Bereiding van kruiden: afkooksel of aftreksel

Een afkooksel kom je vaak tegen bij de geneeskrachtige bereiding van kruiden. Een kruidenthee wordt vaak als aftreksel bereid. De bereiding van beide kruidenremedies is eenvoudig en snel uit te voeren.

Afkooksel of aftreksel: bereiding met water

Afkooksels wordt vaak toegepast voor de stevige delen van de plant, zoals wortel, schors en zaad. Een aftreksel kan de bereidingswijze zijn voor een kruidenthee, net als een infusie. Voor beide kruidenbereidingen (aftreksel en afkooksel) gebruik je water.

Een afkooksel bereiden

Hoe maak je een afkooksel? Zorg ervoor dat je de plantendelen eerst zo klein mogelijk maakt, zodat zoveel mogelijk stoffen door het water kan worden opgenomen. Leg de plantendelen in water en breng het aan de kook. Laat het minimaal 10 minuten zachtjes koken met de deksel erop. Laat het inkoken tot een kwart van de hoeveelheid. Haal het afkooksel van het vuur af en laat het afkoelen. Giet het vervolgens door een zeef.

Verhouding benodigdheden afkooksel

De verhouding van een afkooksel verschilt in principe per gebruikt deel van het kruid. Van bladeren gebruik je verhoudingsgewijs minder gram dan van de bloemen of vruchten. Het recept geeft het vaak aan. Een algemene vuistregel is 30 gram gedroogd kruid of 70 gram vers kruid op 750 ml water.

Een aftreksel bereiden

Hoe maak je een aftreksel? Doe de gedroogde bladeren, bloemen, fijngemaakte zaden of wortels in een pot die je af kunt sluiten, bijvoorbeeld een theepot. Giet hier kokend water over heen en laat het mengsel 5 tot 10 minuten trekken. Zeef het aftreksel voor het inschenken.

Verhouding benodigdheden aftreksel

De gebruikte hoeveelheid voor een aftreksel is ongeveer 30 gram gedroogd kruid of 70 gram vers kruid op 500 ml water. Anders geformuleerd: gebruik 1 theelepel gedroogde kruiden of een takje verse kruiden met ca. 9 blaadjes per kop.