De suikerpalm of arengpalm als kruid

De suikerpalm wordt op vele manieren gebruikt, niet alleen de palmsuiker en sago in de keuken. Meer informatie over het gebruik van (delen van) deze palm vind je hieronder.

Eigenschappen suikerpalm | arengpalm (palmsuiker, sago)

Kenmerken

suikerpalm_bomen

  • Familie: Palmae
  • Soort: Arenga pinnata
  • Biotoop: regenwouden: Maleisië, Indonesië.
  • Hoogte: tot 20 m

De suikerpalm heeft een kroon van geveerde bladeren.

De stam is bekleed met de vezelige, zwarte bladscheden van oude bladeren.

De bladeren worden tot 8,5 m lang en hebben onregelmatig gevormde toppen. De glanzende blaadjes worden tot 1,5 lang.

Gebruik en toepassing suikerpalm

Palmsuiker wordt geproduceerd door het sap van de boom af te tappen en te laten verdampen tot een dikke stroop, die afkoelt tot een toffee-achtige suiker. Voor gebruik moet het eerst verhit worden, verwarmd in heet water. Het is te koop in de Indische toko en past goed in diverse stoofvleesgerechten en wordt gebruikt in atjars. Het merg van de stengel wordt als sago gebruikt. Sago is een zetmeelproduct, dat voor het overgrote deel uit koolhydraten bestaat, nauwelijks vitamines en geen vetten en eiwitten bevat.

Sap van de uitkomende bloem wordt gefermenteerd tot palmwijn of “toddy”. Het sap wordt medicinaal toegepast tegen onregelmatige menstruatie en duizeligheid. Verder wordt het gedestilleerd om de sterke drank Arak te maken. In de plaatselijke geneeskunde gebruikt men de wortels tegen nierstenen. De jonge bladscheden geven nuttige vezels en van de stammen worden waterleidingen gemaakt.

Recepten met delen van de suikerpalm

Nog geen recepten beschikbaar.

Deel deze pagina: