Het kruid echte kamille

Echte kamille heeft vrolijke witte bloempjes met gele harten. Kamille thee is een bekende rustgevende thee. Welke eigenschappen heeft echte kamille eigenlijk precies? Hieronder vind je meer informatie over het kruid.

Eigenschappen echte kamillie

Kenmerken

Bloempje echte kamille

  • Familie: Compositae
  • Soort: Matricaria recutita
  • Biotoop: doorlatende grond, zon; Europa, West-Azië tot India
  • Hoogte: tot 60 cm

Fijngeveerd reukloos blad, naar honing geurende bloemen met kegelvormige, gele hartjes en witte bloemblaadjes.

Echte kamille lijkt erg op Roomse kamille. Roomse kamille is een vaste plant, echte kamille is eenjarig.

Naam in verschillende talen:

  • Engels: camomile
  • Duits: Kamillen, echte
  • Frans: (fleur de) camomille

Gebruik en toepassing van echte kamille

Van de (gedroogde) bloemen van echte kamille zet men thee. Kamillethee heeft een zenuwstillende en kalmerende werking. Het verlicht indigestie, misselijkheid en slapeloosheid. De bloemen bevatten veel mineralen en vitamine A.

Bijzondere eigenschappen kamille

Een extract van echte kamille verzacht zenuwspanningen, spijsverteringsproblemen en ontstoken ingewanden. Cosmetisch gezien wordt kamille op verschillende manieren gebruikt. Zo verminderen gebruikte theezakjes en bloemencrème ontsteking en wallen onder de ogen. Bovendien werken ze als een kompres op wonden en exceem. Om het haar te blonderen en te verzorgen kun je een bloemenafkooksel maken. Kamille in het bad verzacht en bleekt beschadigde huid door zon of wind.

Etherische olie

De etherische olie van echte kamille is op meerdere vlakken werkzaam. Hoewel de olie van roomse kamille en echte kamille bestanddelen gemeen hebben, verschillen de verhoudingen. Over de werking van de etherische olie van zowel Roomse als echte kamille kun je meer lezen bij roomse kamille.

Recepten met echte kamille

Nog geen recepten beschikbaar.