Hazelnoten kun je op veel manieren in gerechten gebruiken, meer dan je misschien in eerste instantie denkt. Bovendien worden de nootjes ook op andere manieren verwerkt en gebruikt. Lees op deze pagina meer over hazelnootjes en het (culinaire) gebruik.
Eigenschappen hazelnootjes, hazelaar
Kenmerken
- Familie: Corylaceae
- Soort: Corylus avellana
- Biotoop: bossen en heggen; Europa, West-Azië, Noord-Afrika
- Hoogte: tot 10 m
De hazelaar is een bladverliezende heester. De plant heeft een korte bladsteel en heeft rond, gezaagd blad. In het voorjaar heeft deze heester hangende mannelijke katjes en trossen nootjes in de herfst. De vrouwelijke bloempjes zijn vrij onopvallend en zitten met drie of vier in een knopje bij elkaar.
Hazelnoten bevatten zwavel en magnesium
Gebruik en toepassing hazelnoten
Wanneer je hazelnoten even roostert wordt de smaak versterkt. Je roostert ze in een droge pan of op een bakplaat in de oven, totdat het vlies donker is. De velletjes kun je dan ook eenvoudiger verwijderen door ze na het roosteren bijvoorbeeld in een theedoek langs elkaar te wrijven.
Je vindt hazelnoten vooral in nagerechten, zoals ijs, gebak en koekjes, maar ook in likeur. De noten passen vaak goed in kipgerechten en salades. Bovendien kun je hazelnoten goed combineren met vis en sommige groenten, zoals sperziebonen en spinazie.
Hazelnootolie wordt gebruikt in de keuken, in parfum, massageolie, zeep en smeerolie. De noten worden ook fijngemalen in gezichtsmaskers verwerkt. Verder kennen we de hazelnoot natuurlijk ook in broodbeleg, de welbekende hazelnootpasta!
Recepten met hazelnootjes
Nog geen recepten beschikbaar.