Veld met lavendel

Het kruid lavendel

Lavendel is erg geliefd vanwege de geur. Het kruid kan ook goed gebruikt worden in de keuken en is (soms) onderdeel van provençaalse kruiden. Lees hieronder verder over de (culinaire) toepassingen deze geliefde plant.

Eigenschappen lavendel

Lavendel

 • Familie: Labiatae
 • Soort: Lavandula soorten
 • Biotoop: zonnige plaatsen, warmere streken; Middellandse Zee
 • Hoogte: verschillend per lavendelsoort

Deze aromatische, groenblijvende halfheester(s) hebben klein, lijnvormig blad en aren met geurende, meestal paarse of blauwe tweelippige bloempjes.

Er zijn 28 soorten lavendel.

Gebruik en toepassing van lavendel

Op de bloemen van lavendel zitten de meeste oliekliertjes. Bovendien zitten er looistoffen, flavonoiden, fytosterinen en cumarinen in. De bloemen worden gebruikt in jam, azijn, snoepjes, room en Provençaalse stoofpotten. Het kruid lavendel is dan ook (traditioneel) onderdeel van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden. De bloemen worden ook gesuikerd ter decoratie gebruikt.

Lavendelthee en bloemenwater

Je kunt goed thee zetten van lavendel. Hiertoe laat je een theelepel bloemen (meer of minder afhankelijk van je eigen smaak) enkele minuten trekken. Lavendelthee werkt ontspannend en wordt gebruikt tegen angst, hoofdpijn, winderigheid, misselijkheid, duizeligheid en slechte adem. Bloemenwater zorgt voor een snelle vernieuwing van de huidcellen en werkt ontsmettend bij acne.

De geur van de gedroogde bloemen blijft lang sterk. Ze worden dan ook vaak gebruikt in kruidenbuiltjes en potpourri. Het schijnt dat takjes lavendel met bloemen een afweermiddel tegen vliegen vormen.

Je kunt natuurlijk ook een lavendelbad nemen, waarvoor je 1 liter kokend water over ongeveer 100 gram bloesems giet in een kom of kan. Dit laat je zo’n 10 minuten trekken en giet je bij het badwater. Dat ruikt natuurlijk niet alleen heerlijk, maar werkt ook kalmerend. Zo’n bad frist je op en helpt ook tegen een lage bloeddruk.

Etherische lavendelolie

Over de etherische olie kun je bijna een boek schrijven. Lavendelolie wordt zeer vaak als geurstof gebruikt. Verder heeft het een brede werking als geneesmiddel; het werkt ontsmettend, pijnstillend en ietwat verdovend. Enkele toepassingen van de olie binnen de aromatherapie zijn:

 • bij snijwonden, brandwonden en andere wonden,
 • tegen spanningen,
 • tegen depressie en slapeloosheid,
 • tegen hoge bloeddruk,
 • tegen lymfatische verstopping,
 • bij een slechte spijsvertering en
 • bij menstruatieproblemen.

Ook zouden de looistoffen in lavendel diarree tegengaan en bevordert lavendel de galafscheiding door de lever.

Recepten met lavendel

Provençaalse runderreepjes met wortels (kruid als onderdeel Provençaalse mix)
Deel deze pagina: