Groot kaasjeskruid is een plant die al heel lang geleden bekend stond om zijn geneeskrachtige werking. Ook werd het vroeger regelmatig als groente gegeten. Z’n broertje heet klein kaasjeskruid en is (de naam zegt het al) een stukje kleiner.
Eigenschappen groot kaasjeskruid
Kenmerken
- Familie: Malvaceae (Kaasjeskruidfamilie)
- Soort: Malva sylvestris
- Biotoop: vochtige, voedselrijke grond; gematigd of subtropisch klimaat.
- Komt in het wild bij ons voor in o.a. bermen, (industrie)terreinen en bij akkers
- Hoogte: tot 120cm (kan soms hoger worden)
Groot kaasjeskruid dankt zijn naam aan de zaaddoosjes (vruchten) die op kaasjes lijken. Het kruid bloeit van juni t/m september met roze-paarse bloemen. De bladeren zijn handvormig, 3 tot 7-lobbig. De plant is in onze streek een vaste plant.
Klein kaasjeskruid (Malva neglecta) komt uit dezelfde familie, is ook een vaste plant en wordt ongeveer 10 tot 40 cm hoog.
Naam in verschillende talen
- Engels: common mallow
- Duits: große Käsepappel en Wilde Malve
- Frans: grande mauve
- Italiaans: malva selvatica
- Spaans: malva común
Gebruik en toepassing van groot kaasjeskruid
Groot kaasjeskruid kent een lange historie wat betreft gebruik in en buiten de keuken. Het is een bekende plant in de kruidengeneeskunde. Het schijnt dat het de status sierplant heeft gekregen toen Karel de Grote het in zijn tuinen liet aanplanten.
Gebruik in de keuken
Groot kaasjeskruid kun je als groente eten. Vergelijk het qua bereidingswijze met spinazie en doe bijvoorbeeld de jonge bladeren rauw door de salade of eet de bladeren gekookt. Ook geeft het smaak aan soepen en sauzen. De smaak is enigszins noot-achtig. Ook de bloemetjes kun je eten en die hebben een milde zacht-zoete smaak.
Je ziet kaasjeskruid vandaag de dag nog nauwelijks in recepten terugkomen, maar ik ga het zeker een keer proberen! De zaadjes zijn intussen bij ons aan het opkweken, dus ik ben benieuwd. Het kruid bevat verschillende vitamines, dus leent zich perfect als groente.
Heilzame werking kaasjeskruid
De werkzame stoffen van kaasjeskruid zijn etherische oliën, slijm- en looistoffen. De etherische oliën lossen slijm op. Verder geven ze ontspanning bij kramp. De slijmstoffen van de plant kunnen voor beschermende laagjes zorgen en prikkels verzachten. Ideaal dus bijvoorbeeld bij hoestklachten om de boel wat af te zwakken. Gorgel in dat geval met wat voldoende afgekoelde thee om de stoffen goed het werk te laten doen.
Verdere toepassing buiten de keuken
Het is een kruid dat al eeuwenlang toegepast wordt in de kruidengeneeskunde. Naast dat je de kruidenthee van groot kaasjeskruid goed kunt gebruiken om ontstekingen in de mond wat te verzachten, helpt het ook om keelpijn te verminderen. Een omslag met aftreksel van de bloemen van kaasjeskruid helpt bij eczeem. Verder helpt het uitwendig (al dan niet in combinatie met andere kruiden) om ontstekingen te verzachten.
Recepten met kaasjeskruid
Nog niet beschikbaar.