Strict Standards: Redefining already defined constructor for class tx_realurl in /home/overkruiden.nl/public_html/typo3conf/ext/realurl/class.tx_realurl.php on line 182

Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/overkruiden.nl/public_html/t3lib/class.t3lib_div.php on line 4109
Citroenmelisse: gebruik en toepassing als kruid.

De website waar je alles over kruiden vindt - net even anders...!

Het kruid citroenmelisse

Citroenmelisse is een kruid dat in veel recepten gebruikt kan worden. Wil je meer weten over het culinaire gebruik en andere toepassingen? Op deze pagina kom je meer te weten over citroenmelisse.

Eigenschappen en gebruik citroenmelisse

Kenmerken

citroenmelisse

  • Familie: Labiatae
  • Soort: Melissa officinales
  • Biotoop: goed doorlatende grond, struikgewas; Zuid-Europa.
  • Afkomstig uit: Griekenland
  • Hoogte: tot 1,5 m

De variëteit Melissa officinales 'Variegeta' groeit het beste in vochtige halfschaduw.

Citroenmelisse heeft een gekartelde bladrand, zacht, naar citroen geurend eirond blad. De stengels zijn enigszins vierkant, de bloemen zijn in het begin wit of geel en verkleuren naar lichtblauw.

Naam in verschillende talen:

  • Engels: lemon balm
  • Duits: Zitronenkraut
  • Spaans: melisa

Gebruik en toepassing citroenmelisse

Het blad van citroenmelisse wordt vooral vers gebruikt en smaakt ook echt citroenachtig. De bladeren kunnen in vele gerechten worden gebruikt. Denk aan salades, sauzen en vis- en kipgerechten in de Griekse keuken. In de typisch Nederlandse keuken kom je de blaadjes van citroenmelisse tegen in o.a. mayonaise, haring in het zuur en fruitgerechten.

De bladeren geven verder smaak aan oliën, azijn en likeur. De thee van citroenmelisse is erg geliefd en wordt van de bladeren gezet. Thee van melisse is kalmerend en opwekkend en zou ook hoofdpijn en misselijkheid verzachten.

Medicinaal gezien bestrijdt een extract van citroenmelisse virussen en helpt bij het genezen van wonden door aërobe bacillen te doden. De etherische olie is verfrissend en heeft opwekkende eigenschappen. Het verhelpt bepaalde soorten exceem en allergieën.

Recepten met citroenmelisse

Nog geen recepten beschikbaar.

Naar boven