Tamme kastanje als kruid

Kastanjes geven je gerechten een heerlijk herfstachtig tintje. Bovendien hebben ze andere bijzondere eigenschappen, waarover je hieronder meer informatie vindt.

Eigenschappen tamme kastanje

Tamme kastanje

  • Familie: Fagaceae
  • Soort: Castanea sativa
  • Biotoop: bos; warme gematigde gebieden

De tamme kastanjeboom kan tot 40 m hoog worden en heeft een gladde, grijze schors, die later gedraaide schorsspleten ontwikkelt. Bloeit ’s zomers met crèmegele bloemen en heeft in de herfst gestekelde bolsters met glanzende bruine noten.

Gebruik en toepassing kastanjes

Kastanjes kun je roosteren en koken. Het pellen van gekookte kastanjes is overigens wel lastig. In Frankrijk eet men graag kastanjepuree (crème de marron). Gekookte en gesuikerde kastanjes worden “marrons glacés” genoemd.

Verder worden kastanjes ook gedroogd en tot kastanjemeel gemalen. Dit is zeer voedzaam en is een heerlijke smaakmaker voor gebak, brood en pannenkoeken. Er zijn vele gerechten denkbaar met kastanjes, die de smaak van de herfst vertegenwoordigen. Door ze te drogen zijn ze toch het hele jaar door verkrijgbaar. Voor gebruik dien je de gedroogde variant wel 6-8 uur te weken in water.

Het meel maakt linnen witter en er kan stijfsel van gemaakt worden. De samentrekkende bladeren worden als aftreksel gebruikt tegen krampachtige hoest.

Recepten met kastanje(s)

Echte zelfgemaakte kastanjepuree

Deel deze pagina: