Afschuimen

Wat is afschuimen?

Tijdens het bereiden van bijvoorbeeld soepen en bouillons verschijnt er vaak schuim en drijven andere (ongewenste) stoffen naar boven. Afschuimen is het verwijderen van dit schuim, wat je op verschillende manieren kunt doen.

Hoe werkt afschuimen

Schuimspaan om af te schuimenAfschuimen kun je met behulp van een schuimspaan doen of - als je deze niet hebt - met een grote lepel. Deze term kom je vaak tegen bij het bereiden van bouillons en soepen e.d., maar ook bij gelei en suikerstroop. Het doel is om het gerecht helder te maken en ongewenste stoffen te verwijderen. Bovendien geeft het schuim vaak een bittere en onprettige smaak.

Je verwijdert met de spaan het schuim van het oppervlak. Spoel hem af en doe dit opnieuw tot je geen schuim meer waarneemt. Met een lepel kan het ook, maar kost het wat meer tijd en geduld. Het is dan het gemakkelijkst als je het schuim naar 1 plek in de pan verplaatst en dan eruit schept met de lepel.

Culinaire info » Kooktermen » Afschuimen




Deel deze pagina:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *