De plant selderij lijkt erg op peterselie en heeft een sterke smaak. Selderij kan op vele manieren worden gebruikt. Op deze pagina vind je meer informatie over de toepassing en de eigenschappen van dit kruid.
Eigenschappen selderij soorten
Kenmerken snijselderij
- Familie: Umbelliferae
- Soort: Apium graveolens
- Biotoop: Europa; moerasland, kustgebieden.
- Hoogte: tot 1 m
- (Snij)selderij
Tweejarig, penwortel, een bladrozet in het eerste jaar en bebladerde stengels in het tweede jaar. Vormt in het tweede jaar groene tot crèmekleurige bloemen. Heeft geurige, getande, lichtgroene blaadjes.
Andere benamingen voor selderij zijn snijselderij, bladselderij, bosselderij en struikselderij.
Knolselderij
Knolselderij is een variëteit van snijselderij, Apium graveolens var. rapaceum: deze plant vormt net boven de grond een knol van een doorsnede van ongeveer 10 cm.
Bleekselderij
Ook bleekselderij is een variëteit, Apium graveolens var. dulce: deze plant heeft brede bladstelen in tegenstelling tot snijselderij (Apium graveolens).
Gebruik en toepassing selderij soorten
De bladeren van selderij worden gedroogd en vers gebruikt. In de Chinese keuken gebruikt men selderij blad in roerbakgerechten en in de Griekse keuken in soepen en sauzen. De bladeren smaken sterk overheersend. Verder worden ze aan salades, roomkaas, stamppotten en vullingen toegevoegd.
Gebruik selderijzaden
Selderijzaden worden gedroogd gebruikt. Gemalen zaden worden wel als vervanger van zout gebruikt. De zaadjes smaken ook sterk overheersend en enigszins bitter. Je vindt ze in de Engelse keuken terug in stoofschotels en inmaak. In de Indiase keuken in chutneys en in de Nederlandse keuken in tomatengerechten en kruidenmengsels.
Eigenschappen en werking selderij
De plant kan zwak giftig zijn (met de nadruk op zwak) en het is dus veiliger in gekookte gerechten. Meekoken vermindert ook de bitterheid van de smaak. De bladeren en stelen van selderij stimuleren de vertering van voedsel. De zaden en gedistilleerde olie van de zaden helpen gifstoffen uit het lichaam verwijderen, verminderen zwellingen en verlichten artritis en jicht.
Snijselderij, knolselderij en bleekselderij
Wat hierboven beschreven staat geldt voornamelijk voor snijselderij. De knol van knolselderij is minder scherp van smaak dan de bladeren van snijselderij. In principe teelt men knolselderij om zijn knol (als groente), maar de bladeren kunnen ook gegeten worden. (Het blad van) knolselderij kun je dus ook als keukenkruid beschouwen. Dit geldt ook voor de bladeren van bleekselderij, hoewel men daar ook voornamelijk de bladstelen van gebruikt en eet.
Recepten met selderij
- Mosselen in witte wijnsaus, à la marinière
- Jambalaya, Cajun rijstschotel met kip en chorizo
- Chinese loempia’s
Bekijk ook: