Citroenverbena

Het kruid citroenverbena

Citroenverbena, ook wel limonetto genoemd is een fris kruid dat in veel gerechten past. Verder kun je er een lekkere verfrissende thee van zetten. Als je het in je tuin hebt, droog dan de blaadjes voor thee of vanwege de lekkere citroengeur die het gedroogde blad jarenlang blijft houden.

Eigenschappen citroenverbena

Kenmerken

Aloysia citriodora 002

  • Familie: Verbenaceae
  • Soort: Aloysia triphylla
  • Afkomstig uit: Zuidoost-Azië
  • Biotoop: goed doorlatende grond (vorstvrij), liefst in de volle zon.
  • Hoogte: tot 3 m
  • Afkomstig uit: Argentinië, Chili (in sommige bronnen staat ook Zuidoost-Azië)

Citroenverbena is een heester en bloeit in de zomer met kleine lichte bloem-pluimpjes met een witte en lichtpaarse kleur. De bladeren ruiken sterk naar citroen en vormen een krans van drie of vier bladeren. Zet de plant niet in de volle wind, maar geef hem een beschut plekje.Gebruik en toepassing citroenverbena

De bladeren van citroenverbena hebben een citroenachtige, frisse smaak. Ze passen perfect in een kruidenthee, salades en zoete gerechten met fruit. Het wordt ook wel in dranken gebruikt. De citroensmaak matcht ook goed met frisse visgerechten en geeft smaak (al dan niet fijngehakt) in zomerse quiches.

Thee van citroenverbena

De thee van citroenverbena smaakt heerlijk fris. Het werkt ook enigszins kalmerend, net als kamillethee. De thee bevordert de spijsvertering, verlicht een verstopte neus en bronchiale klachten. Klinkt als een gezonde thee!

Buiten de keuken

Buiten de keuken worden de takjes en blaadjes o.a. aan potpourri toegevoegd. Verder zie je de etherische olie van citroenverbena terug in parfum en badolie. Als je een bladaftreksel maakt van dit kruid, dan schijnt dat te helpen bij gezwollen ogen – handig als je dus weinig slaap hebt gehad of een verdrietige periode doormaakt.

Recepten met citroenverbena

Nog geen recepten beschikbaar. Lees hoe je een kruidenthee maakt met de bladeren van bijv. citroenverbena.
Deel deze pagina:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.