Recept: pasta met zongedroogde tomaten

Zongedroogde tomaatjes zijn heerlijke smaakmakers. In dit eenvoudige voorgerecht of lunchrecept spelen ze de hoofdrol.

Italiaanse pasta met zongedroogde tomaatjes

Ingrediënten

Voor 4 tot 5 personen:

  • verse basilicum
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 kleine ui
  • 75 g zongedroogde tomaatjes
  • parmezaanse kaas
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 25 g boter
  • 500 g pasta
  • stokbrood (hoeveelheid naar eigen smaak)

Bereidingswijze

Rasp de parmezaanse kaas als je hele parmezaanse kaas gekocht heb. Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook fijn, of gebruik een knoflookpers. Snijd het pepertje in de lengte door midden en verwijder de zaadlijsten. Hak de peper fijn. Let op met je vingers en zit niet aan je gezicht na het snijden van de rode peper!

Laat intussen de tomaten ca. 15 minuten weken in warm water (per 100 g tomaatjes, ca. 200 ml water). Laat de tomaten uitlekken en bewaar het weekvocht. Snijd de basilicum fijn tot je ongeveer 2 eetlepels over houdt.

Snijd de tomaten in fijne stukjes. Doe de olijfolie en boter in een braadpan, verwarm het vet en fruit hierin de ui en het knoflook. Voeg hier de tomaatjes aan toe en bak alles ongeveer 4 minuten. Doe de rode peper en het weekvocht van de tomaatjes bij in de pan en laat het geheel ca. 15 minuten sudderen. Kook intussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Giet de pasta goed af (laat het bijvoorbeeld uitlekken in een zeef) en meng de pasta door het tomatenmengsel. Roer de verse basilicum erdoor. Maak de borden op en strooi er wat parmezaanse kaas over heen. Serveer het stokbrood erbij.

Opmerkingen recept

Dit gerecht met pasta en tomatensaus van zongedroogde tomaatjes is eenvoudig te bereiden en heeft pure, mediterrane smaken. Je hoeft het natuurlijk niet per se als lunchgerecht te gebruiken, het kan ook als voorgerecht dienen of als bijgerecht, waarbij je de hoeveelheden natuurlijk naar eigen smaak en inzicht aan kunt passen.

Deel deze pagina: