Tahiti vanillestokjes

De herkomst van vanille

Wist je dat vanille oorspronkelijk uit Mexico afkomstig is? Zeker 300 jaar lang kwam het vanillestokje exclusief uit dit Noord-Amerikaanse land. Lees verder hoe deze specerij uitgroeide tot een wereldwijd geteelde en gedistribueerde smaakmaker.

Afkomstig uit Mexico

De vanilleplant is een tweeslachtige klimorchidee afkomstig uit Mexico. De vanillestokjes of -bonen zijn de vruchten van de plant, die alleen groeien als de bloemen bevrucht worden. Toen de koloniale tijd begon in de 15e eeuw, probeerden overheersers de orchidee ook in andere tropische gebieden en in Europa te telen. Helaas zonder resultaat omdat – zoals mensen pas later ontdekten – een bij die alleen in Mexico voorkwam de bloemen kon bevruchten.

Met de hand bestuiven

Je kunt de tweeslachtige orchidee met de hand bestuiven, wat pas in 1841 ontdekt werd op Ile Bourbon, het huidige eiland Réunion. Vanaf toen werd vanille ook buiten Mexico geteeld. Réunion is een klein eiland dat ten Oosten van Madagaskar ligt, wat tegenwoordig één van de grootst exporterende landen is van vanille.

Niet alleen uit Madagaskar

Naast Madagaskar, leveren niet alleen Afrikaanse landen, maar ook bijvoorbeeld Indonesië en Tahiti vanillestokjes van hoge kwaliteit. Je kunt de bonen het beste kopen bij een speciaalzaak die verstand heeft van van vanille, zoals deze. Dan ben je zeker van de herkomst en de lekkerste aroma’s! Ook Albert Heijn heeft tegenwoordig vanillebonen in het assortiment, maar die heb ik zelf nog niet geprobeerd. Het is belangrijk om te weten wat de herkomst is, zeker als je op zoek bent naar een specifieke smaak of aroma.

Herkomst bepaalt ook de smaak

De soort én de herkomst van vanille bepalen de smaak. Komt het bijvoorbeeld van telers die de bonen zorgvuldig behandelen of niet?  De zogeheten Tahitensis Orchidee wordt vooral in Tahiti en Papoea-Nieuw-Guinea gekweekt. De smaak is licht zoetig en bloemrijk.

Ook wordt de Tahitensis orchidee op het eiland Raiatea in de zuidelijke Stille Oceaan geteeld, wat vrij zeldzame vanille oplevert. Het aroma lijkt enigszins op pruimen, zoethout, anijs en chocolade. Ik heb laatst muffins met Tahiti vanille gemaakt waarin de typische fruitige smaak perfect paste.

De bonen van de de orchidee die Bourbon stokjes genoemd worden, moeten telers eerder oogsten dan die van Tahitensis orchidee, omdat ze anders opensplijten. De vanillebonen uit Madagaskar (Bourbon) hebben het klassieke vanillearoma en een meer hooi-achtige smaak. In Indonesië en India wordt bijvoorbeeld Vanilla Planifolia geteeld wat weer een milde, volle smaak en heerlijk aroma heeft. En zo kan ik nog wel even doorgaan… Genoeg stof voor nog een blogbericht!

Deze Bourbon Vanille heb ik nog niet geopend. Eerst Tahiti Vanille geprobeerd in de muffins.
Deel deze pagina:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.