Cottage pie met bloemkoolpuree en o.a. aardappelblokjes

Recept: cottage pie met bloemkoolpuree

Herfst: de ideale tijd voor een verwarmende cottage pie – maar dan net even anders! Dit recept leent zich heel goed voor het opmaken van restjes (groenten), zoals het oorspronkelijk ook is ontstaan.

Cottage pie met bloemkoolpuree en aardappelblokjes

Voor 2 personen

Ingrediënten
Bereidingswijze

Cottage pie meTomaten snijden voor de cottage piet bloemkoolpuree en o.a. aardappelblokjesBereid de bouillon indien nodig. Pel en hak de knoflook fijn. Verwijder de zaadlijst van de rode peper en hak ook deze fijn. Schil de aardappelen, was en snijd in blokjes van 1×1 cm. Was en rasp de wortel. Verwijder de zaadlijst van de puntpaprika en snijd in reepjes. Snijd de tomaten in blokjes als je verse tomaten gebruikt.

Breng een pan met water aan de kook voor de aardappelen. Kook deze ongeveer 8 minuten, giet af en houd de aardappelblokjes apart. Breng vervolgens 500 ml bouillon aan de kook voor de bloemkool. Verhit intussen olijfolie in een stoofpan of grote (koeken)pan en fruit de knoflook en rode peper 1-2 minuten.

Gehakt bruinen voor de cottage pieVoeg het gehakt toe aan deze pan en bak op middelhoog vuur bruin. Haal eruit en roerbak vervolgens de reepjes paprika 4 minuten op hoog vuur. Voeg de geraspte wortel toe en bak al roerend nog een paar minuten door. Verwijder de groentes uit de pan en doe het gehakt er weer in. Doe 100 ml bouillon, tijm, kaneel, de tak rozemarijn, balsamicoazijn, sojasaus, tomaat en bloem erbij en roer even door. Laat minimaal 3 kwartier pruttelen. Check of je nog wat water moet toevoegen als het teveel indikt. Als je saus te waterig blijft, zet het vuur dan wat hoger.

Snijd de bloemkool in roosjes terwijl het gehaktmengsel op het vuur staat. Doe de roosjes in de pan met de kokende bouillon en kook 15-20 minuten door. Giet af en houd kookvocht apart. Doe een klontje boter bij de bloemkool en wat kookvocht (een tot twee eetlepels) en pureer met een blender tot een gladde puree, of gebruik een stamper.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en vet een ovenschaal in. Haal de rozemarijntak uit de pan. Verspreid het gehaktmengsel over de bodem, gevolgd door de paprika en wortel en daarna de aardappels. Spreid de bloemkoolpuree erover uit en bestrooi met de geraspte kaas. Zet zo’n 30 minuten in de oven, in elk geval zolang tot de kaas bruin begint te worden.
Opmerkingen recept

Wil je een wat krokanter korstje, kun je ook wat Parmezaanse kaas erover heen raspen. Verder was mijn gehaktmengsel wat aan de waterig kant. Beter is om ‘m dan nog wat langer door te koken, als je de tijd hebt.

Het pruttelen van het gehakt gedurende zo’n 45 minuten moet niet, maar zorgt wel voor extra veel smaak. Als je voor de snelle variant kiest, hoef je geen bouillon toe te voegen. Breng het gehakt dan op smaak met wat zout.

Omschrijving en details recept

Cottage pie met bloemkoolpuree en o.a. aardappelblokjesDit recept voor een cottage pie met bloemkoolpuree bevat lekker veel groentes – zonder dat het te veel de boventoon gaat voeren .

Bereidingstijd en voedingswaarde

  • Voorbereidingstijd: 10 min
  • Kooktijd: 1 u 20 min
  • Totaal benodigde tijd: 1 u 30 min
  • Voedingswaarde: ca. 630 kcal per persoon
Deel deze pagina:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.