Kruidenmix voor pasta alla Norcina

Italiaanse kruidenmix voor pasta alla norcina

Ik kwam deze kruidenmix voor pasta alla Norcina tegen in Florence. Pasta alla Norcina is een recept voor pasta met varkensworst in een roomsausje, kenmerkende kruiden en truffel. De kruidenmix vormt een heerlijke basis voor je pasta en kan je gemakkelijk zelf maken. Al dan niet met wat aanpassingen op het origineel, gelet op de verkrijgbaarheid van de kruiden bij jou in de buurt.

Kenmerken ‘alla Norcina’

Pasta alla Norcina is een klassiek gerecht uit de Umbrische keuken. De regio Umbrië in Italië grenst aan de regio Toscane, waar ik in de stad Florence de kruidenmix heb gekocht.  De klassieke versie van het pastagerecht is pasta met varkensworst in een crème/roomsausje met truffel en kruiden. Er bestaan natuurlijk talloze varianten en mogelijkheden op dit gerecht, maar truffel mag sowieso niet ontbreken. Zomertruffel kun je tegenwoordig al in de Albert Heijn kopen, maar ook bij bijvoorbeeld de Sligro en Makro en in kruidenspeciaalzaken.

Gebruik van deze kruidenmix

Tuber aestivum Valnerina 018
Zomertruffel, Tuber aestivum.
De kruidenmix die ik heb gekocht wijst aan dat je 2 theelepels van de mix in olijfolie even zachtjes moet stoven. Vervolgens meng je de pasta erdoor heen en bak je het omscheppend een paar minuutjes door.

Deze basis is heerlijk om je pasta dus op smaak te brengen. Je kunt je pasta verder afmaken volgens het originele ‘alla Norcina’ recept (volgt nog) of combineer het met andere voedingsmiddelen, zoals gebakken spekjes en spinazie. Ook heerlijk om je pasta op smaak te brengen als je het als los bijgerecht serveert. Het combineert vooral goed met vlees, champignons en groentes zoals spinazie en courgette.Samenstelling mix ‘alla Norcina’

De kruidenmix bestaat uit zout en de volgende gedroogde kruiden:

De Calaminta nepeta (Clinopodium nepeta) ben ik nog niet tegengekomen in de winkel, maar de rest is verkrijgbaar in o.a. speciaalzaken en de Albert Heijn. De verhouding heb ik niet kant-en-klaar beschikbaar. Je moet dus zelf even mee experimenteren wat je lekker lijkt, waarbij ik zelf aan de volgende verhouding denk:

  • 1/2 eetlepel zout
  • 1/2 eetlepel knoflookpoeder
  • 1/2 eetlepel peterselie
  • 1/2 eetlepel zongedroogde tomaat
  • 1/2 eetlepel mentuccia of oregano
  • 1/4 eetlepel geschaafde zomertruffel
  • 1/4 eetlepel fijngehakte eekhoorntjesbrood
  • 1/4 eetlepel chilipoeder

Verder raad ik je aan om de marktjes en winkels af te struinen als je op vakantie bent in Italië, want als het uit het land zelf komt lijkt het altijd lekkerder te smaken… 🙂

Buon appetito!
Deel deze pagina: