Potje met de kruidenmix Provençaalse kruiden

Provençaalse kruiden

Waar bestaat de kruidenmix “Provençaalse kruiden” uit? In welke gerechten past het? Lees hier meer over de samenstelling en het gebruik van dit kruidenmengsel.

Kenmerken Provençaalse kruiden

Provencaalse kruiden
Op de afbeelding hiernaast zie je enkele kruiden die onderdeel (kunnen) uitmaken van de mix Provençaalse kruiden. Er bestaan hele discussies over wat nou wel en wat nou niet een echte goede kruidenmix is.

Samenstelling Provençaalse kruidenmengsel

De samenstelling van Provençaalse kruiden staat niet officieel vast. De basis bestaat meestal uit rozemarijn, bonenkruid, marjolein en tijm. In veel mixen die je in kruidenwinkels koopt zit er vaak ook nog lavendel, basilicum en salie in.

De verhouding is als volgt:

  • Een gelijke hoeveelheid marjolein, tijm en bonenkruid.
  • Rozemarijn en basilicum elk de helft per deel.
  • Een kwart deel salie en lavendel.

Je komt Provençaalse kruiden bijvoorbeeld tegen in stoofpotten. Verder wordt het wel gebruikt in marinades en sauzen. Het past bij allerlei soorten vleesgerechten en geeft het gerecht een mediterraan tintje. Strooi bijvoorbeeld eens wat van de kruidenmix over gebakken aardappels en je hebt al weer een heel andere smaak.

Recepten met Provençaalse kruiden




Potje met Provençaalse kruiden