De kerrieplant als kruid

De kerrieplant is niet standaard onderdeel van kerrie, terwijl je dit misschien wel zou denken. Waar kun je deze plant met mooie gele bloemen eigenlijk voor gebruiken? Lees hier meer over de toepassingen van de kerrieplant.

Eigenschappen kerrieplant

Kerrieplant

  • Familie: Compositae
  • Soort: Helichrysum italicum
  • Biotoop: zonnige, beschutte plaatsen; het Zuid-Westen van Europa
  • Hoogte: tot 50 cm

De dwerg-kerrieplant (Helichrysum italicum var. nana) wordt 23 cm hoog.

De kerrieplant is een zonheester, heeft zilverachtig blad, goudgele bloemen en glanzende, witte, cilindervormige vruchten.

De plant dankt zijn naam aan de naar kerrie geurende bladeren.




Gebruik en toepassing

Deze plant geurt wel naar kerrie, maar maakt standaard geen deel uit van kerriepoeder. De kerriepoeder die wij in Nederland kennen, bestaat uit een mix van specerijen. Dit bestaat o.a. uit gember (djahé), kardemom, koriander (ketoembar), kruidnagel en kurkuma of koenjit, dat de sterke gele kleur van kerrie veroorzaakt.

Kerrieplant in de keuken

Het kruid geeft een lichte kerriesmaak aan een gerecht. In de Nederlandse keuken stooft men delen van de kerrieplant mee in soepen en vleesgerechten. Overigens moet het blad van de plant niet verward worden met “kerrieblad” van de kerrieboom (Murraya koenigii). Binnenkort volgt er meer informatie over de kerrieboom. Voor het eten wordt het blad van de kerrieplant verwijderd, omdat de maag erdoor van streek kan raken.

De kerrieplant buiten de keuken

De kleine gele bloemen die in trosjes groeien, worden gebruikt in potpourri. Verder geeft een vorm van Helichrysum italicum de etherische olie Immortelle. Deze olie gebruikt men in de aromatherapie bij depressies en lusteloosheid, bacteriële infecties en schimmelinfecties.

Recepten met delen van de kerrieplant

Nog geen recepten beschikbaar.