Ovenshotel met hamblokjes, champignons, spinazie, aardappels en een crème fraîche sausje

Recept: ovenschotel met spinazie, hamblokjes, champignons en aardappels

Deze ovenschotel met spinazie, hamblokjes, kastanjechampignons en aardappels was erg geslaagd! De crème fraîche maakte het fris en romig tegelijk.

Ovenschotel met aardappels, kastanjechampignons, spinazie, ham en crème fraîche

Voor 2 personen

Ingrediënten

  • 500 tot 600 gram aardappelen
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels Provençaalse kruiden
  • 200-300 gram spinazie
  • 125 gram hamblokjes
  • 200-250 gram kastanjechampignons
  • 30 gram bloem
  • 2 eetlepels roomboter
  • 200-250 ml bouillon
  • 125 gram crème fraîche
  • peper en zout
  • Geraspte oude kaas
  • Olijfolie




Bereidingswijze

Maak de kastanjechampignons schoon en snijd ze in grove stukken. Was de spinazie (indien nodig) en hak in reepjes. Pel en hak de knoflook fijn.

Zet een pan met voldoende water en wat zout op voor de aardappelen. Schil de aardappelen. Was en snijd ze in schijfjes. Kook ze 10 minuten en giet af. Laat even uitstomen voor je ze in je ovenschotel bewerkt. Bereid intussen de bouillon en verhit in een koekenpan of wok wat olijfolie en doe de champignons erin. Bak in zo’n 10 minuten gaar en voeg de laatste 4 minuten de hamblokjes erbij. Schep af en toe om tijdens het bakken.

Verwarm intussen de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.

Verhit 1 eetlepel roomboter in een sauspannetje en doe de knoflook erbij. Fruit een paar minuten en doe de resterende boter erbij. Smelt op middelhoog vuur en voeg de bloem toe. Roer tot er een mooie roux ontstaat. Giet de bouillon er beetje bij beetje bij en blijf roeren. Voeg de provencaalse kruiden toe en breng op smaak met zout en peper. Haal het pannetje van het vuur en roer de crème fraîche erdoor.

Leg een laagje aardappelen in de ovenschaal, doe er een laagje rauwe spinazie op, gevolgd door een laagje gebakken champignons en hamblokjes en eindigend met een laagje saus.

Herhaal de laag zo vaak nodig en zorg ervoor dat je eindigt met een laagje saus. Bestrooi rijkelijk met geraspte kaas en bak zo’n 40 minuten in de oven, of zolang nodig is tot de kaas bruin is en de saus borrelt.





Opmerkingen recept

Afhankelijk van je oven moet je de baktijd voor deze ovenschotel aanpassen. Ik had zeker 35 minuten nodig voordat de kaas wat begon te kleuren. Het wil niet zeggen dat dat voor elke oven nodig is. Houd ‘m dus goed in de gaten!

Deel deze pagina:

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Ovenschotel met aardappels, kastanjechampignons, spinazie, ham en crème fraîche
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *