Gebakken visjes in Finland

Eten en drinken in Finland

Ken jij de eet- en drinkgewoontes in Finland? Ik had me er niet in verdiept, tot de zomer van 2017! Wij hebben afgelopen augustus en begin september een rondreis gemaakt in het zuiden van Finland waar we zo nu en dan de authentieke Finse keuken tegen zijn gekomen. Ik deel graag mijn culinaire ervaringen als toerist. Ik benadruk ‘als toerist’, want die zullen ongetwijfeld anders zijn dan hoe een inwoner uit het land zelf het ervaart.

Eten en drinken in Finland

Italiaans eten bij restaurant Rosso in Imatra, FinlandDe Finnen hebben de buitenlandse keuken omarmd, eigenlijk net als wij in Nederland hebben gedaan. Wil je eenvoudig en snel eten, dan zijn er genoeg pizzeria’s en hamburgerketens te vinden.

In Imatra hebben we in het restaurant Rosso wat uitgebreider Italiaans gegeten als lunch, waarbij ik koos voor een vegetarisch gerecht in de vorm van bonenballetjes die ik echt nog een keer moet namaken!

Wat drinken betreft zie je hetzelfde gedrag als in Nederland. De Finnen drinken bier die tot zo’n 4% alcohol in de supermarkt verkrijgbaar is. Hogere percentages moet je dus – net als sterke drank en wijn – in de staatswinkels kopen die de naam Alko dragen. Wij hebben ons niet gewaagd aan het Finse symbool Koskenkorva (Viini), een soort wodka uit tarwe gedistilleerd.

Wegrestaurants

Ook heb je bijna altijd een of meerdere wegrestaurants bij of naast het benzinestation, waar je naast “vette hap” ook een gewone warme maaltijd kunt bestellen. Denk aan alledaagse Finse maaltijden, zoals eenvoudige aardappel- en vleesgerechten. Ook kwamen we weleens iets tegen wat er van binnen niet al te nieuw uitzag en we flink twijfelden of we er wel of niet naar binnen zouden gaan. Vaak was die twijfel ongegrond en konden we er heerlijk eten, zoals de open pulled pork burger hier op de foto met vlees en kip.

Authentiek Fins eten

In de wat meer toeristische plekken, zoals Helsinki en Kotka in ons geval, heb je ook vaker de mogelijkheid om echt Fins te eten. Dat bestaat o.a. uit visgerechten, (stoof)vlees en soepen. Dit is overigens sterk afhankelijk van de regio waar je bent.

Finse zalmsoep in Helsinki bij de haven.
Finse zalmsoep in Helsinki bij de haven.



Oorspronkelijk ’s middags warm eten

Ik heb gelezen dat de Finnen vroeger vaak de warme maaltijd ’s middags nuttigden en ’s avonds een lichtere maaltijd namen, zoals brood – al dan niet met soep. Tijdens onze reis door het zuiden van het land was dat op zich wel te zien, aangezien je in de restaurants bijna altijd warm kunt eten ’s middags.

Prijzen in de supermarkt

De prijzen in de Finse supermarkt waren tijdens onze reis ongeveer gelijk aan Nederland. Opvallend genoeg waren aardbeien en blauwe bessen behoorlijk duur, terwijl dit op heel veel plekken verkocht wordt. De besjes pluk je zelfs vrij in de natuur! Misschien een slechte oogst?

Typische Finse gerechten

In het zuiden en oosten van Finland zijn me vooral de volgende gerechten opgevallen:

Zelf zijn we helaas vrij weinig visrestaurants tegengekomen, maar dat is mogelijk ook gewoon pech geweest. Er schijnt namelijk toch best veel vis gegeten te worden. Ook was dit tijdens onze reis het geval met paddenstoelen: je kunt ze overal in de vrije natuur plukken, maar in de restaurants hebben we ze niet veel gezien. Wel vond ik regelmatig besjes in gerechten die we buiten de deur hebben genuttigd. In andere delen van Finland wordt overigens ook veel wild gegeten, zoals rendier.




Pizza met rauwe knoflook.
Typisch Fins? Geen idee, maar als je extra knoflook bestelt krijg je geperste rauwe knoflook (en best veel) over je pizza.
Deel deze pagina:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.