Pasta met spinazie, spekjes en geroosterde tomaatjes

Recept: pasta met spekjes, spinazie, cherrytomaatjes en een friszure saus

Een recept voor verse pasta met o.a. spekreepjes en een pittige frisse saus die er perfect bij paste als tegenhanger van de tomaten en spinazie. Je kunt natuurlijk ook gewoon pasta uit de winkel gebruiken, als je wat minder tijd hebt.

Verse pasta met spekjes, spinazie, cherrytomaatjes en een pittige friszure saus

Voor 2 personen

Ingrediënten voor de pasta

 • 2 eieren
 • 200 gram bloem (plus meer om je aanrecht te bestuiven)
 • een pastamachine (of deegroller)

Ingrediënten voor het sausje

 • 15 gram bloem
 • 15 gram boter
 • 50 ml melk
 • 100 ml bouillon
 • 1 teentje knoflook
 • Halve rode peper
 • Sap van een halve citroen

Overige ingrediënten

 • Ca. 300 gram spinazie
 • 125 gram speekreepjes
 • 125 gram cherrytomaatjes
 • Parmezaanse kaas (hoeveelheid naar smaak)
 • Zout en peper
Bereidingswijze recept

Bereid de verse pasta volgens dit recept. Houd er rekening mee dat je het deeg ongeveer 30 minuten moet laten rusten in de koelkast voor je het gaat bewerken. Ik raad je aan dat je de pasta gesneden hebt vóór je begint met het sausje.

Tomaatjes roosteren

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius en was de tomaatjes. Snijd ze in de lengte doormidden. Vet een ovenschaal in en leg de tomaatjes met de bolle kant naar onder in de ovenschaal. Besprenkel met olijfolie, zout en peper en zet gedurende 1 uur in de oven.*

Sausje maken en spekjes bakken

Start ongeveer een half uur voor je tomaatjes klaar zijn met het sausje. Verwijder daarvoor eerst de zaadlijst van de rode peper en hak deze fijn. Bereid de bouillon indien nodig. Pel de knoflook en snipper deze. Smelt de boter in een pannetje en zet het vuur niet te hoog (middelhoog). Voeg de knoflook en rode peper toe en fruit een paar minuten. Doe intussen de spekjes in bijvoorbeeld een wok (zonder boter of olie) en bak deze op een middelhoog vuur. Schep af en toe om. Zet ook een pan met voldoende water en zout op voor de pasta. Gebruik je verse pasta, dan is deze in een minuut of 3 gaar. Als je geen verse pasta gebruikt, houd dan rekening met de wat langere kooktijd.

Doe de bloem bij het pannetje met de knoflook en peper, en blijf roeren tot er een gladde roux ontstaat. Voeg beetje bij beetje de bouillon toe aan de roux, gevolgd door de melk. Blijf roeren tot je een mooie gladde saus krijgt. Doe het citroensap erbij en kook het sausje goed door. Voeg eventueel nog wat melk of bouillon toe als je saus te dik is. Breng eventueel op smaak met wat peper.

Spinazie erbij en mengen maar!

Zodra je je verse pasta gaat koken (zo’n 3 minuten kooktijd) doe je de spinazie bij de spekjes en laat je deze slinken. Voeg de tomaatjes toe, giet de verse pasta af en voeg deze ook toe aan de wok en meng alles even vlug door elkaar. Serveer het sausje apart. Bestrooi met Parmezaanse kaas naar wens en dien op.

Opmerkingen recept

Je kunt de cherrytomaatjes ook zo’n 25 minuten op 200 graden in de oven doen. Wel zijn ze extra lekker als je ze iets lager en langer in de oven doet. Let je wel goed op dat je spinazie gewassen is? Wel zo prettig om niet op zandkorreltjes te kauwen… 😉
Deel deze pagina:

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Verse pasta met spekjes, spinazie, cherrytomaatjes en een friszuur sausje
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.