Franse keuken

De belangrijkste kenmerken van de Franse keuken zijn haar diversiteit en lange traditie. Het is overal ter wereld een zeer beroemde keuken. De diversiteit komt voort uit de vele regio’s met hun eigen streekgerechten en eetgewoontes. De verschillen zijn in de loop der tijd minder geworden, maar ze zijn nog steeds merkbaar in het dagelijks leven in Frankrijk.

De regionale Franse keuken

Echte kervel
Een takje kervel

De echte Franse keuken kun je grof gezegd onderverdelen in 4 gebieden (hoewel je nog meer lokale keukens kunt onderscheiden dan we hieronder noemen):

  • Noordwest-Frankrijk
  • Noordoost-Frankrijk
  • Zuidwest-Frankrijk
  • Zuidoost-Frankrijk

Het noordwesten kenmerkt zich met name door het gebruik van room, appels en boter. De Franse keuken in Noordoost-Frankrijk heeft Duitse invloeden met reuzel, worst, bier en zuurkool. Het zuidwesten kent een aantal specialiteiten, zoals foie gras (ganzenlever), eendenvet, cepes (pocini-paddestoelen) en pens. De keuken van Zuidoost-Frankrijk wordt ook wel de Provençaalse keuken genoemd, die mediterrane invloeden heeft: veel olijfolie, tomaten en kruiden.

Kruiden en de Franse keuken

Net als in elke andere keuken, zijn kruiden belangrijke smaakmakers in de Franse keuken. Het meest tot de verbeelding sprekend zijn

Kenmerkende gerechten

De Franse keuken kent tal van kenmerkende gerechten. De Franse keuken die in restaurants in Nederland en andere landen toegepast wordt, is niet per se de keuken ie een Fransman dagelijks eet. Men noemt dit ook wel de Parijse keuken (van oorsrpong), en bestaat uit luxe gerechten, zoals:

  • uiensoep
  • pot au feu (Franse stoofpot)
  • eendeborst
  • hazepeper
  • crême brulée

Meer typische streekgerechten zijn bijvoorbeeld tarte tartin (appeltaart) uit de Loire streek, of de bekende vissoep (bouillabaise) uit Marseille en omstreken.

Tot slot: iedereen kent Frankrijk natuurlijk ook om de lekkere kazen en wijnen, die beide veel in de Franse keuken gebruikt worden.

Franse recepten op Overkruiden