Heb je inspiratie nodig voor je kerstmenu? De mogelijkheden zijn eindeloos… en waar moet je beginnen en wat moet je kiezen. Heb je er moeite mee? Ik deel graag wat tips en recepten die mogelijk een goede inspiratiebron voor je zijn.
Een grote groep mensen
Ga je voor een grote groep koken? Dan is het handig om alvast wat zaken (een dag) van tevoren te kunnen voorbereiden. Recepten die daarbij passen zijn bijvoorbeeld:
- Uiensoep als voorgerecht
- Pompoensoep als voorgerecht
- Stoofpeertjes als bijgerecht
- Kastanjepuree of andere puree zoals pastinaak-pompoen-aardappelpuree
- Stoofvlees, zoals rundvlees in rode wijn
- Aardbeienbavarois
Deze recepten passen stuk voor stuk in een klassiek thema, waarover je verderop meer leest. Geen zin in klassiek? Spring direct naar andere thema’s.
Klassiekers of een specifiek thema
Klassiek thema
Sommigen kiezen ervoor om klassiekers te bereiden. Waar je als niet-vegetariërs dan aan kunt denken is wild en rosbief. Dat combineert prima met puree zoals eerder genoemd of een aardappelgratin. Groentes zijn soms een ondergeschoven kindje, maar ook daar heb ik een paar goede tips voor je:
- Geroosterde groentes uit de oven
- Geroerbakte snijbonen
- Wortels uit de oven
- Geroerbakte gesnipperde spruitjes (met spekjes)
En klassiekers die passen bij bijvoorbeeld andere klassieke vleesgerechten als biefstuk, rosbief of varkenshaas:
Veel nagerechten heb ik (nog) niet op deze website staan, maar naast de eerdergenoemde aardbeienbavarois, is de rijstevla natuurlijk een echte Hollandse klassieker. En wat te denken van de chocolademousse met vanilleroomsaus.
Klassieke vegetarische gerechten zijn bijvoorbeeld quiches (waar je van de quiches op deze site het vlees weg kunt laten om ze vegetarisch te maken), bietjes met geitenkaas, broccolisoep, pompoensalade met bijv. noten en feta. Ik heb ik nog geen recepten van deze laatste 3 vegetarische klassiekers op deze site gepubliceerd.
Andere thema’s of keukens
Met kerst hoef je natuurlijk niet per se voor klassiek of oud-Hollands te kiezen. Een ander thema of keuken kan net zo leuk zijn! Ik zet een paar gerechten op de rij gebaseerd op de Italiaanse keuken waarmee je je gasten kunt verrassen:
Bij/voorgerechten:
- Gevulde uien volgens klassiek Italiaans recept
- Echte klassieke bruschetta
- Gevulde portobello
- Ravioli met kaas en spinazie of ravioli met zalm
Hoofd en/of voorgerechten:
- Pasta alla puttanesca (spaghetti met ansjovisfilet, kappertjes, olijven en pecorino)
- Zalm met palmkool uit de oven
- Kalfsvlees met parmaham op Milanese wijze
Nagerechten
Eten jullie graag vis? Dan is Finse zalmsoep ook echt een verrassend gerecht dat niet veel Nederlanders kennen. Ook al is het geen culinair ingewikkeld gerecht, het is wel erg lekker. 🙂
Wat je ook gaat doen…
De één gaat met kerst uitgebreid koken, de ander lekker uit eten. De een gaat lekker thuis op de bank genieten van eenvoud en rust, de ander gaat met de hele familie uitgebreid gourmetten. Wat je plannen ook zijn, ik wens je fijne dagen toe! En niet alleen nu, maar in heel 2018.